O KOSOVU I EU: Hilari Klinton i Ketrin Ešton sa Nikolićem i Dačićem

Američka državna sekretarka i visoka predstavnica EU dolaze u radnu posetu Srbiji kako bi ohrabrile srpske zvaničnike za nastavak dijaloga sa Prištinom i da nastave put ka EU

  • 0

Američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton boraviće danas po podne u radnoj poseti Beogradu gde će, kako je saopšteno u Briselu i Vašingtonu, srpske zvaničnike ohrabriti da nastave dijalog sa Prištinom i sprovedu konkretne korake koje će omogućiti napredak Srbije na putu ka EU.

Državna sekretarka SAD i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost će, kako je saopštila vladina Kancelarija za odnose s medijima, u Beogradu održati zajednički sastanak sa predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Ivicom Dačićem.

Ovo je oproštajna poseta američke državne sekretarke regionu uoči američkih izbora 6. novembra.

- Ova poseta predstavlja izraz zajedničke podrške integracijama, a posebno dijalogu Beograda i Prištine - rekla je portparolka Eštonove Maja Kocijančič.

Do njihove posete dolazi nakon što je nedavno u Briselu održan sastanak predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija i u iščekivanju da Beograd obelodani paltformu za Kosovo i Metohiju.

Premijer Srbije poručio je da od posete ne očekuje nikakve pretnje i ultimatume, već ohrabrenje Srbiji da nastavi da ide pozitivnim tokom kojim je krenula nova vlada.

On je najavio da će Srbija predložiti više tema za razgovor, među kojima evropske integracije, dijalog Beograda i Prištine, pitanje regionalne saradnje, borba protiv organizovanog kriminala i međunarodnog terorizma kao i druge teme, ukoliko bude vremena.

Kada je reč o platformi, Dačić je ranije rekao da će Klintonova i Eštonova biti upoznate sa tim dokumentom tek kada dođe do razgovora Beograda i Prištine.

Za američkog ambasadora u Srbiji Majkla Kirbija istovremena poseta Ketrin Ešton i Hilari Klinton predstavlja primer dobre saradnje SAD i Srbije na njenom putu ka EU.

Šef misije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da je odlično što Klintonova i Eštonova dolaze zajedno u Beograd.

Dežer je ponovio da pristup Srbije EU zavisi od ključne tačke - vidnog napretka u odnosima Beograda i Prištine. On je pozdravio angažman obe strane i dodao da je vidljiv proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

- Posetu Klintonove i Eštonove će pratiti visoke mere bezbednosti, a za njihovu sigrunost brinuće se oko četiri hiljade policajaca - rekao je Dačić.

(D. Z. / Tanjug)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA