AFERA "PRISLUŠKIVANJE": Vučić može i mora da rasvetli srpski "Votergejt"!

Prvi potpredsednik Vlade Srbije mora jednom za svagda da reši misteriju neovlašćenog prisluškivanja u Srbiji, jer ima dovoljno moći da to uradi, smatra advokat Božo Prelević

  • 2

SRPSKE LIDERE PRISLUŠKUJU POSLEDNJIH 50 GODINA! Obelodanjivanje afere o prisluškivanju predsednika Srbije Tomislava Nikolića i prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića iznova je otvorila pitanje zloupotrebe ovlašćenja u MUP-u Srbije, uz saglasnost stručnjaka da u što kračem vremenskom roku treba otkriti ko stoji iza toga.

Pre samo nedelju dana javnost je saznala podatke da se na spisku dnevno prisluškivanih nalazi oko 400.000 građana, a juče i da se među njima nalaze i najviši državni funkcioneri.

Advokat Božo Prelević navodi da poslednja afera sa prisluškivanjem najviših državnih funkcionera nije ništa novo na ovdašnjoj političkoj sceni, kao i da bi konačno trebalo da se stane svemu na put, da se ne bi i u narednom periodu, sledeća Vlada Srbije i njen premijer, bavili time.

- To nije ništa novo kod nas. Sa tim su probleme imali gotovo svi lideri u Srbiji poslednjih pedeset godina. Setimo se Leke Rankovića, koji je smenjen upravo zbog navodnog prisluškivanja Josipa Broza, ali je i u novijoj istoriji ostala neporomenjena situacija. I Zoran Đinđić i Vojislav Koštunica su imali probleme sa prisluškivanjem i javno obelodanjivali tu činjenicu, a sada ga ima prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Međutim, on ima dovoljno moći da konačno jednom za svagda razreši tu misteriju oko prisluškivanja, treba videti da li će to zaista da uradi – navodi Prelević.

On ističe da je obelodanjivanjem ovog skandala Aleksandar Vučić dao sebi zadatak koji mora da ispuni, ukoliko ne želi da se nakon svega potegne pitanje o korišćenju afera u dnevnopolitičke svrhe.

- Javnost mora da insistira i da podseća Vučića u narednom periodu da razreši ceo skandal. Potpuno je apsurdno da neko iz policije sluša njega kao čoveka koji ima najviše moći i vlasti u zemlji. To znači da ili nema sve ovo navedeno, da je u policijskoj istrazi ili da koristi političku moć kako bi nakon ovog slučaja došao do još veće političke moći. Postoji mogućnost i da se cela priča koristi kako bi se "skinuli" određeni kadrovi u MUP-u Srbije koji nisu po volji trenutnog državnog vrha. Na sva ta pitanja u najskorijem periodu bi celokupna srpska javnost trebalo da dobije odgovore – kaže Prelević.

On podseća da je 2002. godine u Skupštinu Srbije stigao predlog Zakona o Bezbedonosno informativnoj agenciji, za koji poslanici nisu glasali, jer bi se njime zloupotreba prisluškivanja onemogućila.

- I pre i posle 5. oktobra vladajuća politička elita je koristila tajne službe kako bi kontrolisali državne strukture, jer im je to odgovaralo. Tu se partije upšte nisu razlikovale. Svi su voleli da imaju svoje čuvare koji bi ih obaveštavali o svemu. Nisu hteli da se odreknu toga. Međutim, kao što sam rekao, svaka vlada je imala velikih problema upravo zbog toga, jer bi se nakon nekog vremena utvrdilo da postoje centri moći koji su van državnih organa, a koji  utiču na svakodnevni politički život. Videćemo da li će Vučić da stane na put svemu tome – poručuje Prelević.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić takođe je zatražio je utvrđivanje odgovornosti za ovu aferu. On je izrazio nadu da će počinioci biti u najkraćem roku identifikovani i sankcionisani, ali i da će nakon toga biti primenjeno 14 mera koje su dva kontrolna organa predložila, a nadležni organi izvršne vlasti do sada samo na rečima podržali.

- Prema onome što znam, razgovori Nikolića i Vučića bili su predmet neustavne kontrole na koji sam ukazivao i utvrdio da se građanima dešava svakodnevno. Ustavni sud doneo odluku o zabrani prisluškivanja. Međutim, ona je ostala samo slovo na papiru - rekao je Šabić.

On je podsetio da je pomenuta odluka Ustavnog suda Srbije doneta početkom 2012. godine, posle više od godinu dana razmatranja. Tom odlukom je Ustavni sud proglasio neustavnim odredbe Zakona o vojnim službama bezbednosti koje su omogućavale pribavljanje listinga i drugih podataka o razgovorima, bez odluke suda, na osnovu odluke direktora službe ili lica koje on ovlasti, što je ostavljalo ogroman prostor za zloupotrebe, odnosno za nezakonito prisluškivanje građana, a ispostavilo se i najviših državnih funckionera.

Podsetimo, Bezbednosno informativna agencija obavestila je potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da je pre tri dana deo Ministarstva unutrašnjih poslova izdao nalog da mu se prisluškuje telefon, a da predsednika Srbije Tomislava Nikolića prisluškuju duže vreme.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da nema veze s prisluškivanjem, dodajući da je to nedopustivo i da su neophodne promene u MUP-u. Dačić je rekao da je, prema njegovim informacijama, uprava kriminalističke policije tražila listinge ne znajući, kako oni kažu, da je u pitanju telefon prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića.

(I. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hercegov grad

    3. novembar 2012 | 09:21

    zar Prelevic stvarno misli da je moguce pojedine delove obavestajnih sluzbi,koji nisu pod kontrolom i nikad nisu bili,moguce staviti pod kontrolu?Evo ja ne verujem!Mislim da veliki deo politike odredjuju i sluzbe,pa i ti koji su bez kontrole.

  • СЛАВА БПГУ

    3. novembar 2012 | 06:47

    E BУЧИЋУ САД ГАЗИ СВЕ РЕДОМ !!! НЕ ЗАБОРАВИ МИШКОВИЋА ТАЈКУНА И ЊЕГОВЕ МИЛИОНЕ ШТО СЕ ВЕЋ ДУЖЕ ВРЕМЕНА ШЕПУРИ ПО СРБИЈИ , МИСЛЕЋИ ДА ЈЕ ИЗНАД ЗАКОНА, ОСЕЋАМ ДА ЈЕ ОВО И ЊЕГОВО МАСЛО

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA