VLADA JEDNOGLASNA: Velika očekivanja građana, ispunićemo zacrtane ciljeve!

Vlada Srbije je vratila zemlju na trasu mogućeg rešenja kosovskog problema, članstva u EU i zaustavljanja ekonomskog pada, rekao je premijer Srbije na otvorenoj sednici povodom 100 dana rada vlade

  • 0

Premijer Ivica Dačić izjavio je, na otvorenoj sednici vlade povodom 100 dana rada, da je Vlada Srbije vratila zemlju na trasu mogućeg rešenja kosovskog problema, članstva u EU i zaustavljanja ekonomskog pada.

Dačić je rekao da su očekivanja građana sada znatno veća nego što su bila pre tri meseca i naglasio da je stoga obaveza njegovog kabineta da ta očekivanja i ispuni.

Premijer je rekao da njegov kabinet nije imao privilegiju da ne bude kritikovan u tom periodu kao što je to inače običaj, a da je učinjeno mnogo kako na polju evropskih integracija i rešavanja problema Kosova, tako i na zaustavljanju ekonomskog pada i pada životnog standarda građana.

Premijer je ponovio da je vlada po prvi put uputila Predlog bužeta za narednu godinu u skupštinsku proceduru na vreme, da je opredeljena da se kosovsko pitanje reši dijalogom i na miran način, ukazao da je ponovo pokrenut dijalog sa Prištinom i podignut na viši nivo i nastavljena implementacija postignutih dogovora iz Brisela.

Kada je reč o evropskim integracijama, premijer je ukazao da je i pre dobijanja datuma za početak pregovora pozitivno ocenjeno 26 poglavlja od ukupno 33 koliko je Srbiji dostavljeno, da je ugovoreno 300 mliona evra međunarodne pomoći Srbiji, a da u pokrenutoj borbi protiv organizovanog kriminala nerma zaštićenih.

- U prvih 100 dana vlade pokazalo se da ne postoji čarobni štapić, ali ova vlada uspela je više da učini nego bio koja pre. Postoji stalna i potpuna saradanja političkih stranaka i nema nijedne odluke koja nije doneta jednoglasno. Za 1.000 dana rada vlade moći ćemo da kažemo obimnije šta smo uradili - naglasio je Dačić.

Vučić: Učinjeno i neočekivano

Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je na otvorenoj sednici povodom 100 dana rada vlade da niko pri formiranju vlade nije očekivao čudo, čak ni ono što je vlada uspela da uradi, a da su očekivanja građana danas mnogo viša nego pre tri meseca.

- Građani ne žive ni dobro ni bolje, moraćemo da radimo napornije, odgovornije i ozbiljnije. Sprečili smo da zemlja odplovi u bankrot, započeli žestoku borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i to sa nultim stepenom tolerancije - rekao je Vučić.

Vučić je zaključio da je neophodno nastaviti unutrašnje reforme, doneti strategiju o borbi protiv kriminala u parlamentu, izmene više zakona među kojima i zakon o krivičnom postupku.

- Kada to učinimo Srbija će biti na dobrom putu - rekao je Vučić.

Dinkić: Vlada uspela da spreči bankrot

Vlada Srbije je u prvih sto dana uspela da spreči bankrot i možemo da budemo relativno zadovoljni onim što smo uspeli da uradimo, izavio je danas ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

On je na otvorenoj sednici vlade rekao da se, posle sto danas rada vlade, može sa sigurnošću tvrditi da bankrota Srbije neće biti.

Dinkić je rekao da probleme koje je vlada zatekla u javnim finansijama nije moguće rešiti ni za 365 dana, jer je dubioza u budžetu bila više od dve milijarde evra, javni dug je rastao geometrijskom progresijom, stanje je bilo neodrživo i išlo se ka grčkom scenariju.

Ministar je rekao da su sva ministarstva dala puni doprinos da se takva situacija prevaziđe i da prvi put za 12 godina postoji pravi timski duh u vladi.

Kako je istakao, Vlada Srbije je prvi put posle šest godina uspela da na vreme usvoji predlog budžeta, kojim je prepolovljen budžetski deficit i zaustavljen rast javnog duga.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto: Marko Todorović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA