HARADINAJ PREMIJER KOSOVA? Tači rekonstruiše vladu zbog autonomije za Srbe

Kako bi "podelio odgovornost" za ustupke koje će morati da učini Srbima na severu Kosova, Tači će u vladu pozvati još neke partije, a moguće je i da lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj postane novi predsednik te vlade

  • 1

Kosovski premijer Hašim Tači najverovatnije će, i to već do kraja godine, rekonstruisati i proširiti svoju vladu, kako bi "pripremio teren" za ustupke Srbima, koje će morati da napravi u dijalogu sa Beogradom. Najverovatnije je da će novi Tačijev partner biti lider Demokratske partije Kosova Ramuš Haradinaj, ali će to morati da sačeka presudu Haškog tribunala.

Kako prenosi dnevni list "Danas", srpske opštine na severu će "gotovo sigurno dobiti neku vrstu autonomije", s tim što "niko u ovom trenutku ne zna, pa ni sam Tači, niti Zapad" iz čega će se konkretno taj status sastojati.

- Rezultat predstojećeg dijaloga o Severu je u principu unapred poznat, a to je autonomija u sastavu nezavisnog Kosova. S obzirom na to da većinska javnost na Kosovu i ovaj ustupak Srbima i Beogradu smatra za previše, Tačijeva namera je da što pre, poželjno do kraja 2012, u vladu uključi što više političkih stranaka i time podeli odgovornost - navode izvori ovog lista bliski prištinskoj vlasti.

Prema za sada najverovatnijem scenariju, budući ključni partner Tačijeve Demokratske partije Kosova biće stranka Ramuša Haradinaja Alijansa za budućnost Kosova, a ponuda za ulazak u vladu biće upućena i Demokratskom savezu Kosova (LDK), kao i nekim malim manjinskim strankama. Navodno, ovo je način da se pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija potpuno izololuje na poziciju ekstremne desnice.

PRVO HAG, PA ONDA NOVA VLADA

Glavni i odgovorni urednik prištinskog lista "Koha Ditore" Agron Bajrami potvrđuje da je rekonstrukcija kosovske vlade "prva opcija za jačanje pozicije Kosova u dijalogu sa Srbijom, dok bi druga mogućnost podrazumevala učešće nekih opozicionih partija, poput AAK i LDK, u pregovaračkom timu, ali bez njihovog ulaska u vladu".

- Najčešće pominjana ideja jeste da AAK uđe u vladu, ali to u mnogome zavisi kada će se i kako završiti proces protiv Ramuša Haradinaja pred Haškim tribunalom. Očekivanja su da će on biti oslobođen do kraja ovog meseca. U tom slučaju, rekonstrukcija vlade je moguća već u decembru, tako da Haradinaj i AAK postanu novi partner Tačiju i PDK, umesto Bedžeta Pacolija, koji predvodi Alijansu za novo Kosovo - rekao je Bajrami.

On smatra da su "za sada preterane kalkulacije" da će premijersku funkciju preuzeti Haradinaj, a da će Tači postati predsednik, ali da se o tome "sigurno razgovara i pregovara".

- Takav scenario može da se obistini jedino posle izbora koji neće biti održani pre proleća 2013, ili tek 2014. godine. Naime, AAK neprestano insistira na tome da Haradinaj dobije mesto premijera, a Tači želi da ostane na funkciji do isteka mandata - ukazuje prištinski novinar.

Prema njegovim rečima, "sever Kosova će svakako biti glavna tema dijaloga Srbije i Kosova", što podrazumeva "ideju da Srbija i bez formalnog priznanja prihvati nezavisno Kosovo, a da zauzvrat Srbi na severu dobiju viši stepen autonomije".

- Taj problem neće biti prevaziđen lako, čak ni izmenom Ahtisarijevog plana, koji sadrži sve potrebne instrumente i garancije za Srbe na celom Kosovu - komentariše Bajrami.

"NA KOSOVU JE SVE MOGUĆE"

Predsednik Evropskog pokreta na Kosovu Beljulj Bećaj ocenjuje da "nisu stvoreni realni preduslovi za rekonstrukciju Vlade Kosova, ali da postoji mogućnost da se uključi makar jedna stranka, ukoliko Haradinaj bude oslobođen u Hagu". On smatra da postoje "brojne prepreke" da lider AAK postane premijer, a da Tači zameni Atifete Jahjagu na predsedničkoj funkciji, ali da je "realno gledano, na Kosovu sve moguće".

Komentarišući moguća rešenja kosovskog pitanja, Bećaj ukazuje da "kompromis leži u formulisanju faktičkog uticaja Srba i Srbije i poštovanju teritorijalnog integriteta Kosova". On smatra da je dogovor o imenovanju kancelarija ili "oficira za vezu" Beograda i Prištine pozitivan, jer je "najznačajnije obezbediti komunikaciju kako bi bili zadovoljeni interesi i potrebe građana".

ŠTA ĆE TAČI TRAŽITI OD DAČIĆA?

Prištinski dnevnik "Ekspres" objavio je da će kosovska strana, na sledećem sastanku u Briselu, zakazanom za početak decembra, tražiti da Beograd ukine "paralelne strukture" na severu Kosova. Pored toga, Tači planira da zatraži sprovođenje u praksi sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Govoreći o mogućnosti izgradnje auto-puta Niš-Priština-Peć, glavni urednik "Kohe Ditore" Agron Bajrami navodi da su "u Vladi Kosova takvi projekti veoma popularni, a vidim da i političari u Beogradu mnogo vole tendere za izgradnju puteva, naročito ako se oni finansiraju sa strane, u ovom slučaju moguće iz EU".

(M. S. / Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • najprovokator

    15. novembar 2012 | 09:12

    baš lepa ekipa..kaže se: kome Ameri tompus upale obično mu u dupe ugase... :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA