JOŠ NAM SAMO TO TREBA: Otvara se i "pitanje Vojvodine"?

Vlada Vojvodine formirala Koordinaciono telo za saradnju s Vladom Srbije, koje se u diplomatskim krugovima ironično naziva "Ministarstvom za Srbiju"

  • 12

Najnovije posete ambasadora moćnih zapadnih zemalja Vojvodini izraz su njihove zabrinutosti zbog mogućeg pogoršanja odnosa između Beograda i Novog Sada, do kojeg bi došlo zbog centralističkih tendencija republičkih vlasti i želje Pokrajine za što većom autonomijom, objavio je list "Danas".

U ambasadama u Beogradu se sa zabrinutošću gleda na pozive za gušenje Autonomne pokrajine, koji dolaze zasad samo od relativno marginalnih grupa, ali koji izazivaju podizanje tenzija u Vojvodini i preteće poruke s druge ekstremne strane o mogućoj secesiji. Naravno, diplomate još ne žele da o ovome govore zvanično, ali ukazuju na to da bi Vojvodina, ukoliko se ne uspostavi most razumevanja između Beograda i Novog Sada, mogla da postane "državni problem" Srbije.

Relaksiranju situacije svakako ne doprinosi to što vlast na nivoima Republike i Pokrajine drže međusobno suprotstavljene koalicije stranaka, SNS-SPS-URS s jedne strane i DS-SVM-LSV s druge. Na to kakvi su "šumovi" u komunikaciji dve strane ukazuje odluka Vlade Vojvodine da formira Koordinaciono telo za saradnju s Vladom Srbije, koje se u diplomatskim krugovima pomalo ironično naziva "Ministarstvom za Srbiju".

Ambasadori Nemačke, SAD i Austrije posetili su u sredu i četvrtak Novi Sad, gde su se susreli sa predsednicima Vlade i Skupštine Vojvodine Bojanom Pajtićem i Ištvanom Pastorom i gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem. Svi sastanci bili su iza zatvorenih vrata, a objavljena su štura saopštenja.

Samo je ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm, zahvaljujući domaćinima iz VIP fonda, nakratko bio na raspolaganju novinarima, ali nije želeo da govori o političkim temama. Kako je iz pokrajinske vlade saopšteno, ambasador Vilhelm je "pokazao poseban interes za aktuelnu političku situaciju u Vojvodini, posebno u svetlu odluka Ustavnog suda Srbije, koje se odnose na položaj APV".

- Nije moj posao da se mešam u ovo pitanje ni na koji način. Mi smo primili k znanju odluku USS i na Vladi Srbije je da u koordinaciji s Vladom Vojvodine reši to pitanje. Prema onome što sam čuo od Ištvana Pastora, u Vojvodini brojne nacionalne zajednice žive u miru, u zvaničnoj upotrebi je šest jezika i oni se koriste u parlamentu, školama i na univerzitetu. Nemamo razloga da se žalimo. Ovde sam video modele koji bi mogli biti primer drugim regijama i zemljama u Evropi -  kazao je Vilhelm novinarima u Novom Sadu.

(I. M. / Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Виде Даничић

    17. novembar 2012 | 12:09

    Одмах: - ухапсити бившег просрпског преш`едника због издаје народа и државе и сву булументу око њега која је учествовала у инсталирања сецсионизма у Војводини; - похапсити сецесионисте у Војводини који покушавају да интернационализују сецесију Војводине; - укинути Статут Војводине и све органе основане по том неуставном статуту...

  • VUK

    17. novembar 2012 | 11:19

    pa probajte gospodo da pipnete sjevernu SRBIJU u bice krvi do koljena....

  • Jaoojjjjj

    17. novembar 2012 | 13:26

    Jao oooo! Milosevic je bio za takve.Ahhhhh.Kad bi se takav vratio.Sve pohapsiti,redom.Svakom kom se digne moze da oduzima.E pa ne moze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA