BIĆE RASPRAVE U UN: Debata o Hagu ne može se blokirati!

Postoje nezvanične informacije da se neke uticajne članice Saveza bezbednosti - SAD, Velika Bitanija i Francuska - protive raspravi koju je zakazao predsednik GS UN Vuk Jeremić

  • 0

Ne postoji formalna mogućnost za blokadu debate o Haškom tribunalu u GS UN koju je zakazao Vuk Jeremić, piše "Politika".

Postoje nezvanične informacije da se neke uticajne članice Saveza bezbednosti - SAD, Velika Bitanija i Francuska - protive toj raspravi.

- I kad bi postojao politički pritisak nekih zemalja, to ne bi onemogućilo da se rasprava o ovoj temi ipak održi - kazao je izvor lista iz Svetske organizacije.

Predsednik GS UN Vuk Jeremić objasnio je da je odluku o održavanju javne rasprave o ulozi i učinku Haškog tribunala i drugih ad hok sudova čiji je osnivač UN sazvao nakon konsultacija sa državnim vrhom Srbije.

On je rekao da očekuje pritiske da se od rasprave odustane, ali da odustajanja neće biti.

- Inicijativa je bila moja i odgovornost leži na meni. Ona leži na predsedniku GS UN po Povelji UN i po Poslovniku o radu GS. Ali pre formalne odluke konsultovao sam se sa državnim vrhom - rekao je Jeremić.

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA