Ljajić: Saradnja sa Hagom na najnižem tehničkom nivou, jataci van igre

- Jataci nekadašnjih haških begunaca nisu na dnevnom redu. Zahtevi za traganje za njima praktično ne postoje. To ne može biti neki novi uslov Srbiji, niti može predstavljati način političkog pritiska na našu zemlju - kaže potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom

  • 2

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da će saradnja sa Tribunalom biti svedena na najmanji mogući, tehnički nivo, koji neće napraviti novu štetu našoj državi.

- Posle skandaloznog oslobađanja Gotovine i Markača, taj sud je ogolio svoje nepravedno lice - rekao je Ljajić.

Ljajić je istakao da Srbija, i pored ogromne nepravde koja joj je naneta, ne može potpuno da prekine odnose sa Tribunalom.

- Država nije u poziciji da može da povuče takav radikalan potez. Zato ćemo nastaviti samo da dostavljamo potrebnu dokumentaciju tužilaštvu, ali i odbrani naših optuženika - kaže Ljajić.

On je poručio i da Hag može da zaboravi na sve zajedničke konferencije, okrugle stolove, edukativne programe o suočavanju sa prošlošću, tribine i predavanja.

- Od toga više neće biti ništa. Na takve stvari mogu slobodno da zaborave. Ipak, važno je da ostanemo trezveni i da ishitrenim potezima ne iritiramo pogoršanje naše pozicije, koja ionako nije laka. Bitno je da ne naškodimo našim optuženicima u Hagu i da oni dobijaju pravovremeno dokumente za odbranu. Nastavljaćemo i tužilaštvu da dostavljamo spise ako budemo dobijali zahteve, što nam je inače i zakonska obaveza - rekao je Ljajić.

On je rekao i da je Srbija suštinski okončala saradnju sa Hagom i da, osim dokumentacije, više nema nikakvih zahteva prema našoj državi.

- Jataci nekadašnjih haških begunaca nisu na dnevnom redu. Zahtevi za traganje za njima praktično ne postoje. To ne može biti neki novi uslov Srbiji, niti može predstavljati način političkog pritiska na našu zemlju - istakao je Ljajić.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    24. novembar 2012 | 10:22

    KOGA BRE VI LAZETE? ZA DOMACU JAVNOST SE HRABRI I IZJAVLJUJETE SVASTA POMISLIO BI COVEK AUUU STO IMAMO JAKU VLADU...ALI GDE TREBA U BRISELU,UN,HAGU MANJI STE SVI OD MAKOVOG ZRNA,PRAVI PUZAVCI.. SRBIJA ZELI NA DELU POTEZE A NE BARONMIHAUZEN BAJKE KOJE SU SRBIJU OJADILE SA OVIM DOSADASNJIM BRUKA VLADAMA KOJE NERADE SVOJ POSAO STO SRBIJA OD NJIH OCEKUJE BLIZE SE VANREDNI IZBORI

  • emza

    24. novembar 2012 | 12:29

    oni su uzeli što im treba a nas su namagarcili po ko zna koji put sad možete da svodite našta hoćete

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA