VUKČEVIĆ: Haški sud kriv za smrt 19 svedoka u slučaju Haradinaj!

Tužilac za ratne zločine ocenio da je tragična sudbina svedoka posledica "nesposobnosti" činovnika iz Haga, koji su "aljkavo radili svoj posao"

  • 4

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević optužio je Haški tribunal da je dobrim delom odgovoran za smrt 19 svedoka u procesu protiv Ramuša Haradinaja, kome taj sud 29. novembra treba da izrekne presudu. Vukčević je ocenio da je tragična sudbina svedoka posledica "nesposobnosti" činovnika iz Haga, koji su "aljkavo radili svoj posao".

U intervjuu za "Informer" Vukčević je rekao da je optužnica protiv Haradinaja dosta "tanka", uprkos tome što je Srbija učinila sve da pomogne Haškom tribunalu.

- Svestan sam da su dokazi protiv njega tanki, iako smo se mi stvarno trudili da pomognemo Haškom tribunalu. Međutim, oni su se dosta aljkavo i neprofesionalno poneli u tom slučaju - smatra tužilac.

On je precizirao da se ta aljkavost pre svega odnosi na njihov rad sa svedocima.

- Svedoci su bili osetljivi, naročito kad je reč o ratnim zločinima. Oni treba da govore o zločinima koji su se dogodili pre 20 godina, a pritom su to događaji koji su za njih izuzetno stresni. Ponovo treba da prođu kroz sve strahote koje su doživeli. Iskusan tužilac i sudija to mora da ima u vidu kada ispituje te ljude. Uprkos tome, Hag je za istražitelje odredio neke nesposobne činovnike, koji su sve upropastili - ocenio je Vukčević.

On je ukazao da je u procesu protiv Haradinaja ubijeno 19 potencijalnih svedoka.

Vukčević navodi i da je Haradinajev metod poznat, jer je to metod svake mafije. Prvo upozoravaju, pa pokušaju podmićivanje, a zatim zastrašivanje i na kraju ubistvo. U ovom slučaju je došlo do ubijanja, što je ostale svedoke navelo na povlačenje, istakao je on i napomenuo da je to primer nesposobnosti ljudi iz Haga.

- Haradinaj je tačno znao ko može da ga ugrozi. Čim čuje da se Hag za nekoga od njih interesuje, on im pripreti da ništa ne pričaju. A ovi iz Haga su sve to nespretno radili. Ti haški istražitelji skupljeni su s koca i konopca. Nisu znali jezik i mentalitet svedoka, nisu znali kako da priđu tim ljudima. A kad dođe do ubistva svedoka, onda Hag saopšti da nisu bili pod njihovom zaštitom - navodi tužilac.

Povodom operacije "Oluja" Vukčević naglašava da je za Srbiju najvažnije da se u novom postupku konstatuje da je bilo zločinačkog poduhvata.

- Postoji audio-vizuelni zapis na kome Franjo Tuđam govori: ''Sada je šansa da tako udarimo po Srbima da nestanu sa ovih prostora''. Postoji i naredba Gotovine od 2. avgusta 1995. u kojoj on zahteva bombardovanje četiri grada u Krajini. Činjenica je i to da je više od 900 granata palo na Knin u toku jednog i po dana - podseća Vukčević.

Upitan da li je normalno što suđenje Vojislavu Šešelju traje punih deset godina i nema presude, Vukčević je izjavio da su za njega sva haška suđenja "uslovno rečeno nenormalna".

SVI POTENCIJALNI ZAŠTIĆENI SVEDOCI UBIJENI

Ismet Musaj ubijen je 2001. neposredno pred početak suđenja grupi za "slučaj Dukađini" u Prištini.

Sadik Murići, zaštićeni svedok, ubijen je 2002. iz vatrenog oružja u Peći.

Veselj Murići, zaštićeni svedok, ubijen je 2002. iz vatrenog oružja.

Bekim Mustafa i Avni Eljazaj ubijeni su 2002. vatrenim oružjem.

Smailj Hardaraj ubijen je 17. februara 2002. iz vatrenog oružja u zasedi u mestu Vitomirica kod Peći.

Tahir Zemaj (ubijeni i sin Enis i brat Hasan) ubijen je 4. januara 2003. u zasedi vatrenim oružjem u Peći.

Iljir Seljimaj i supruga njegovog brata Ferida ubijeni su u zasedi vatrenim oružjem u Peći.

Sabahete Toljaj i Isuf Hakljaj, pripadnici KPS, ubijeni su u zasedi 24. novembra 2003.

Sadik Musaj ubijen je 1. februara 2005.

Sinan Musaj nestao je 14. juna 2005. za vreme sukoba na Kosovu i Metohiji kao pripadnik FARK.

Đeljadin Musaj ubijen je 16. juna 2005. vatrenim oružjem u zasedi kod benzinske pumpe "Molika" u selu Rašic kod Peći.

Kujtim Beriša stradao je 17. jula 2007. u Podgorici u saobraćajnoj nesreći.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jovan

    28. novembar 2012 | 11:46

    Pa zar g-dine Vukcevicu o tome niste razgovarali sa g-din Bramercom dok ste pili viski i slavili hapsenje jos jednog srbina. Naknadna pamet nece vas opravdati pred istorijom da ste tom istom Haskom tribunalu isporucili najvise srba.

  • gane

    28. novembar 2012 | 21:28

    sad se setio...malo da opere govnjavu javiću bradicu...kad te oni namazu govnima nemoz es tako lako oprati. e moj zemljaace. ..

  • Makrijan

    19. maj 2013 | 02:10

    Da se niste malo kasno setili, gospodine Vukcevicu. Da necete mozda i vi da pisete memoare. Sramota je ovo sto radite sada jer do sada nista ali nista niste preduzimali. Nama vasa kuknjava ne treba nego ozbiljan i odgovoran rad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA