NOVA RUNDA: Dačić i Tači u utorak kod Ketrin Ešton

Nova runda pregovora sa Prištinom u Briselu biće za radnom večerom, kao i tokom prethodnog susreta, a tema će biti integrisano upravljanje prelazima na administrativnoj liniji

  • 3

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači razgovaraće u utorak uveče u Briselu o integrisanoj kontroli prelaza, potvrđeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu.

Mada nova runda dijaloga pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton još nije zvanično najavljena u Briselu, neslužbeno se može saznati da će se dijalog voditi tokom radne večere, kao i tokom prethodnog susreta u novembru.

Glavna tema razgovora biće sporazum o integrisanom upravljanju prelazima na administrativnoj liniji, čija probna primena treba da počne 10. decembra na prelazima Jarinje, Merdare i Končulj. Sporazum je postignut u martu ove godine, a njegovu primenu do sada su usaglašavali predstavnici radnih grupa u seriji odvojenih sastanaka.

Pre nego što Dačić i Tači doputuju u Brisel, u ponedeljak će biti održana još jedna runda tehničkog dijaloga, kada će Beograd zastupati Dejan Pavićević, a Prištinu Edita Tahiri. Kako je Pavićević ranije ove nedelje rekao, još nije postignuta saglasnost oko uloge kosovskih carinika, koji prema stavu Beograda, treba da budu prevashodno posmatrači, dok bi izvršnu ulogu imali carinici Euleksa.

Pored toga, postoji zahtev kosovskih Srba da novac od naplaćene carine ne ide Prištini, već srpskim opštinama na severu Kosova. Ukoliko radne grupe u ponedeljak ne uspeju da se dogovore oko tih pitanja, ona će se rešavati naredne večeri, tokom susreta dva premijera sa šefom evropske diplomatije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deutsche

    2. decembar 2012 | 16:42

    Baš su slatki ko da su braća. Dačić i Tačić.( Daqi dhe Thaqi). Boro i Ramiz sadašnjice a u sredini mlada Partizanka Kata

  • mihailovic

    2. decembar 2012 | 20:20

    NESHVATLJIVO JE DA VLADA SRBIJE NA SVOJU RUKU VODI PREGOVORE SA ALBANSKIM TERORISTIMA PROTIVNO USTAVU SRBIJE,PROTIVNO VOLJI SRBIJE ZA OVO TREBA CELA VLADA DA ODGOVARA PRED NARODOM SRBIJE I PRED USTAVNIM SUDOM SRBIJE ZA OVAKO NESTO PADA CELA VLADA A SRBIJA BIRA NOVU VLADU KOJA CE RADITI PO USTAVU SRBIJE I VOLJE SRBIJE. U CIJE IME OVA DANASNJA VLADSA SRBIJE SVE OVO CINI KOJE JE JASNO KRSENJE USTAVA SRBIJE I PROTIV JE VOLJE SRBIJE DA LI TREBA DA NAROD SRBIJE JAKIM DEMONSTRACIJAMA NA ULICAMA CELE SRBIJE PRINUDE VLADU SRBIJE DA DA OSTAVKU BRUKA !!!!!!!!

  • Ја родољуб желим власт, недам Чеди

    3. decembar 2012 | 23:04

    Потпуно је јасно зашто је Г-дин Дачић жудно желео у власт по сваку цену након последњих овогодишњих избора у Србији. Рече Г-дин Дачић тада, недајте никако, ма ни под коју цену Чеди власт па да се он рукује, пије вино, љуби и преда север Косова Г-дину Тачију. Споменути Г-дин све то још много боље ради од Г-дина Чеде, па ће на крају да прогласи победу као и Г-дин Милошевић својевремено, који је пио рујно вино са Г-дино Туђманом ( а добро знамо судбину Срба из Хрватске). Тешко се Србима и Србији са неморалним паролашима, преварантским, недораслим дилетантима, грамзивим за шачицу власти са јединим мотивом, богаћења без рада (леба без мотике) »мажњавајући« ничим незарађене високе, сигурне плате и остале бенефиције из буджета Србије.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA