TRAGIČNO: Ubio se srpski ambasador pri NATO!

Branislav Milinković oduzeo sebi život skokom s parkinga vazdušne luke u Briselu, pred očima Zorana Vujića, pomoćnika ministra spoljnih poslova Srbije. Premijer Srbije Ivica Dačić izrazio je saučešće porodici preminulog ambasadora

  • 5

Branislav Milinković, ambasador Srbije pri NATO, izvršio je juče samoubistvo u Briselu!

Ambasador Milinković ubio se na glavnom, međunarodnom aerodromu u Briselu, tako što je skočio s parkinga pred očima Zorana Vujića, pomoćnika ministra spoljnih poslova Srbije, koji vodi sektor za bezbednosnu politiku.

U Ministarstvu spoljnih poslova sinoć nisu davali zvanične informacije o ovoj tragediji.

- Svi smo u šoku. Ništa nije ukazivalo na tragediju. Ispitujemo sve okolnosti, moguće da je čovek upao u depresiju a da to niko nije primetio. Izvrstan je stručnjak bio, niko još ne može da shvati šta se dogodilo - kažu u srpskoj diplomatiji.

Kako je jedan neimenovani diplomata rekao za AP, Milinković je u trenucima neposredno pre tragedije ćaskao i šalio se sa kolegama u garaži, kada je odjednom otišao do ograde, popeo se na nju i bacio sa visine od oko deset metara. Kada su šokirane kolege došle do njega, već je bio mrtav.

Trojica njegovih kolega, koji su pod uslovom da ostanu anonimni razgovarali sa novinarima AP-a, rekli su da u njegovom ponašanju u satima pre tragedije nije bilo ničeg čudnog. Milinković je izgledao sasvim normalno kada je na aerodrom došao po delegaciju srpskih zvaničnika koji su imali zakazan sastanak u NATO.

Ambasador Milinković bio je ugledan diplomata i pravnik. Službovao je u Beču i Briselu. Ostaje u sećanju svojim kolegama kao vrsni diplomata, svestrani intelektualac i plemenit čovek, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova. 

Milinković je iza sebe ostavio suprugu i maloletnog sina. Supruga je dugogodišnji diplomata i trenutno je u misiji Srbije pri OEBS u Beču. U sedištu Misije u Beču reporterima Telegrafa su rekli da gospođa Milinković, zbog osetljivosti teme, ne želi da daje izjave za medije.

Jedan od srpskih diplomata u Briselu bio je neprijatno iznenađen vešću da se ambasador Milinković ubio:

- Stvarno?! Pa, to je strašno. Ne mogu da verujem. Nikad nije izgledao depresivno. Uvek je bio nasmejan, raspoložen - rekao je on.

Branislav Milinković je 2009. postavljen za ambasadora Srbije pri NATO u Briselu, gde je već od 2004. bio specijalni izaslanik šefa diplomatije tadašnje SCG pri Severnoatlantskoj alijansi. Pre toga bio je stalni predstavnik Srbije pri misijama u OEBS i Ujedinjenim nacijama. Status ambasadora u MSP imao je od januara 2000.

Pre nego što je imenovan za ambasadora pri NATO, dr Branislav Milinković je u Beču bio ambasador Srbije i Crne Gore pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), a potom specijalni izaslanik pri sedištu alijanse NATO.

On je u zvanje izvanrednog i opunomoćenog ambasadora pri NATO postavljen odlukom Vlade 3. avgusta 2009. godine.

Premijer Srbije Ivica Dačić izrazio je iskreno saučešće porodici i prijateljima ambasadora Srbije pri NATO Branka Milinkovića.

- Belgijska policija istaržuje ovaj slučaj, ali po svemu sudeći reč je o samoubistvu - rekao je Dačić novinarima posle učešća na Forumu o napretku Zapadnog Balkana.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je Milinković tragično preminuo u 52. godini u Briselu.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen duboko je pogođen zbog tragične smrti ambsadora Srbije pri toj organizaciji izjavila je u Briselu portparolka Alijanse Karmen Romero.

- Milinković je uživao veliko poštovanje. Nedostajeće nam - rekla je Romero, prenose agencije.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto:Nato.int)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VLADO SIPCIC

    5. decembar 2012 | 08:56

    NAJVEROVATNIJE JE SAZNAO ISTINU I SUDBINU SRBIJE, STA JOS DA SE DODA NA OVO NEGO "" LAKA TI CRNA ZEMLJA MOJ SRPSKI BRATE""

  • Zasticeni svedok

    5. decembar 2012 | 09:49

    Zorana Vujica znam licno i mogu s punom odgovornoscu reci da je covek tesko djubre. Njegova biografija je nedostupna i nepoznata, sem nekoliko podataka. Ovaj covek poseje zlo gde god se pojavi. Cudi me da je jos u ministarstvu.

  • speedy

    5. decembar 2012 | 13:41

    i taman je dosao na aerodrom da se ubije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA