DOGOVOR DRŽAVE I SRBA SA SEVERA: Vojno ne možemo odbraniti KiM, samo politički! (FOTO)

"Moramo da budemo jaki da bismo odbranili KiM, vojno ga ne možemo odbraniti već samo politički, i zato moramo biti jedinstveni. Nema razloga za blokadu administratvnih prelaza nema, a odluku o prekidu protesta doneće Srbi sa severa pokrajine", kaže Ivica Dačić

  • 1

U Predsedništvo Srbije stigli su predsednici četiri opštine sa severa Kosova gde ih je državni vrh na čelu sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem upoznao sa detaljima dogovora iz Brisela, a na sastanku je potvrđeno državno jedinstvo u sprovođenju politke o pitanju KiM, rekao je premijer Srbije Ivica Dačić.

Dačić je najavio da će tokom meseca biti doneta i državna platforma u kojoj će ta politika biti definisana.

- Moramo da budemo jaki da bismo odbranili KiM, vojno ga ne možemo odbraniti već samo politički, i zato moramo biti jedinstveni. Nema razloga za blokadu administratvnih prelaza nema, a odluku o prekidu protesta doneće Srbi sa severa pokrajine - rekao je Dačić.

Dačić je izjavio da je izuzetno važno da prelazi na severu Kosova budu spremni za primenu IBM sporazuma, da je Srbija učinila sve da tako bude, ali da će odluku o deblokadi prelaza Jarinje doneti lokalni odbornici.

- Najveća garancija za Srbe je garancija države Srbije kroz odluku da će država suspendovati primenu sporazuma ako bude drugačijeg ponašanja - kazao je Dačić.

Dačić je ocenio da bi do 10. deecembra prelazi trebalo da budu otvoreni i dodao da će, ako se to ne desi, Srbija čekati godinu, dve, tri da otpočnu pregovori sa EU, kojima nikada nije bila bliža nego sada.

- Izuetno je važno da budu otvoreni. Danas se ceo dan vrši pritisak zemalja-članica EU i zemalja-prijatelja koje kažu: 'Ako nećete da primenjujete dogovorene sporazume, šta ćete onda?' - rekao je Dačić.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić kaže da su na današnjem sastanku sa državnim vrhom predstavnici kosovskih Srba dobili garancije Vlade Srbije da će svi njihovi zahtevi u vezi sa sporazumom o integrisanom upravljanju prelazima biti ispunjeni.

On je dodao da će na sutrašnjoj zajedničkoj sednici svih lokalnih skupština na severu Kosova odbornici odlučivati o deblokadi prelaza na Jarinju gde su Srbi zaustavili radove na izgradnji punkta potrebnog za početak sprovođenja sporazuma.

Srbi sa severa Kosova strahuju da bi prelazi mogli biti pretvoreni u granicu prema centralnoj Srbiji, a oni primorani da uzmu kosovska dokumenta i plaćaju carine Prištini.

- Mi smo dobili i pisane garancije jer je danas na sednici vlade usvojen zaključak o tome da su zahtevi naše zajedničke skupštine prihvaćeni i da će Vlada u slučaju da kosovski Albanci počnu da zloupotrebljavaju dogovor, sporazum biti suspendovan - kazao je Pantić.

Prema njegovim rečima, to je dobar znak za kosovske Srbe. Pantić je dodao da je zbog toga već danas zakazana zajednička sednica svih skupština opština sa severa Kosova koja će biti održana sutra u 10 sati u Leposaviću.

Pantić je dodao da to rešenje mora da bude povoljno za Srbe koji žive na Kosovu, ali i za celu Srbiju.

- Siguran sam da više neće biti nesporazuma između Vlade Srbije i Srba sa Kosova i Metohije - rekao je Pantić.

U zgradu Predsedništva oko 15 sati ušli su i potpredsednici Vlade Srbije Rasim Ljajić, Jovan Krkobabić i Suzana Grubješić. Na sastanak je oko 15.40 došao i premijer Srbije Ivica Dačić.

Prema saznanjima našeg portala, u zgradu Predsedništva stigli su i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i šef tima za tehničke pregovore sa Prištinom Dejan Pavićević, kao i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović.

 

Sastanak predstavnika Srba sa severa Kosova sa državnim vrhom usledio je nakon treće runde razgovora premijera Srbije Ivice Dačića s premijerom Kosova Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton u Briselu.

Podsetimo, Dačić je nakon tog sastanka izjavio da je postignut dogovor o sprovođenju sporazuma o prelazima i da će do nove godine biti puštena u rad četiri prelaza po istom režimu koji je na severu pokrajine i do sada sprovođen.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sudija

    7. decembar 2012 | 06:19

    Umesto da ide u Moskvu i Peking po podrsku Kosovu Dacic ide debilnoj Estonovoj i Taciju. Naravno da je izdaja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA