Bramerc: Haški tribunal nije pokazao pravednost!

"Iako se razlozi za donošenje oslobađajućih presuda u ova dva predmeta u velikoj meri razlikuju, nema sumnje da je u toku tih postupaka dokumentovano postojanje teških zločina i da žrtve zločina imaju pravo na pravdu", kaže glavni tužilac Tribunala u Hagu

  • 2

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je u Savetu bezbednosti UN da nema sumnje da su u postupcima protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača i komandanta OVK Ramuša Haradinaja dokumentovani teški zločini, dok su Srbija i Rusija oštro kritikovale rad ovog tribunala.

Predsednik Tribunala Teodor Meron i Serž Bramerc predstavili su polugodišnje izvještaje o radu ovog suda, a stavove Srbije predstavio je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

- Iako se razlozi za donošenje oslobađajućih presuda u ova dva predmeta u velikoj meri razlikuju, nema sumnje da je u toku tih postupaka dokumentovano postojanje teških zločina i da žrtve zločina imaju pravo na pravdu - rekao je Bramerc.

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin rekao je da Haški tribunal nije pokazao ni pravednost ni efikasnost u radu.

- Ko je kriv za ubistva i progon 250.000 ljudi? Tu nije ispunjena pravda - naglasio je Čurkin i dodao da Rusija uvek staje u zaštitu međunarodne pravde.

- Tribunal nije pokazao ni pravdu ni efikasnost. Šokirani smo odlukom Apelacionog veća na suđenju hrvatskim generalima. Sud je diskreditovao ideju o međunarodnoj pravdi - rekao je Čurkin i naglasio da se slično dogodilo i sa suđenjem Ramušu Haradinaju.

- Ubistva i mučenja na Kosovu su se bez sumnje dogodila, a nemamo počinioce. Ovakvi postupci samo podstiču nepoverenje koje je stanovništvo bivše Jugoslavije i prvobitno pokazalo prema ovom sudu - rekao je Čurkin.

Zamenik američkog ambasadora pri UN Džefri Delaurentis rekao je da SAD podržavaju rad Haškog suda i poštuju donesene presude, kao i da su "tribunali za bivšu Jugoslaviju i Ruandu doprineli pomirenju".

Nemački ambasador Peter Vitig rekao je da je Srbija pismeno obavestila Savet da je saradnju sa Tribunalom svela na tehnički nivo, dok je predstavnik Hrvatske Ranko Vilović rekao da je Tribunal, uprkos pojedinim propustima, odigrao "važnu ulogu u kažnjavanju krivaca za ratne zločine i suočavanju sa prošlošću, ma kako to teško bilo".

(D. Z. / Izvor: Glas Srpske)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA