PLATFORMA: Srbija traži najširu autonomiju za sever Kosova

Nacionalna platforma za KIM predviđa da sever dobije najširu moguću teritorijalnu, suštinsku autonomiju i da bude neka vrsta entiteta, poput Republike Srpske

  • 5

U središtu državne platforme za Kosovo i Metohiju nalazi se status severa južne pokrajine, a ideja je da sever dobije najširu moguću teritorijalnu, suštinsku autonomiju i da bude neka vrsta entiteta.

Ovaj nacionalni dokument, koji će u narednim danima da predstavi predsednik Tomislav Nikolić, uveren u punu podršku lidera vladajućih stranaka na nedeljnom sastanku u vili "Bokeljka", tako da je preostalo da se o njemu izjasne poslanički klubovi, Srbi iz pokrajine i Narodna skupština.

Prema nezvaničnim informacijama, Srbija bi trebalo da se bori za što šira statusna i formalna prava sunarodnika na Kosovu i Metohiji. Ideja je da sever dobije najširu moguću teritorijalnu, suštinsku autonomiju i da bude neka vrsta entiteta, poput Republike Srpske. 

U praksi, tamo više ne bi bile institucije Srbije, već te srpske autonomije, a taj predlog biće tema za raspravu s međunarodnom zajednicom.

Platforma će se pozivati i na Ustav Srbije, jer Beograd ni pod kojim uslovima neće priznavati nezavisnost takozvane kosovske države. 

"Ovakvim pristupom brani se glavni cilj - da se što više olakša svakodnevni život naših sunarodnika, a da, istovremeno, oni ne budu striktno vezani za institucije u Prištini" - prenele su Večernje novosti.

Predsednik Nikolić upoznao je u ponedeljak ambasadore Ruske Federacije, Kine i Velike Britanije, Aleksandra Čepurina, Džang Vansjuea i Majkla Devenporta o postignutom napretku u izradi državne strategije za Kosovo i Metohiju.

(Lj. V. / Izvor: Večernje novosti / grafika: S.  Pikula)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    18. decembar 2012 | 09:31

    burka I sramota

  • aleksej

    18. decembar 2012 | 07:31

    reko je seselj da ono sto nije tadic stigao uradice nikolic i vucic,izdaja je srbinu najveca vrlina.

  • konfederacija

    18. decembar 2012 | 15:36

    Nije se smelo dozvoliti da se uzme deo Srpske zemlje! Mada ni sada nije kasno zadrzat je, u celini! Narod nije ni svestan koju snagu poseduje, da on moze preokrenut ovu situaciju!!! Razmislite!!! Kad bi neko dosao u moju kucu i silom mi oduzeo deo doma, ako zakonom nista ne uradim, sta ostaje?! Da ponizno, potcinjeno zivim na svoje ognjiste?! I da celog zivota kukam kako me zajebali?! NE! Ili ce ostat moja kuca il mene bit nece!!! Razmislite!!! Tako razmisljaju i oni koji su oteli Kosovo!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA