ZBOG SVAĐE S ĐILASOM: Dušan Petrović leti iz DS, pravi svoju stranku!

Poslanik Demokratske stranke, posle otvorenog sukoba s Draganom Đilasom i odbijanja da vrati poslanički mandat, najbliži je isključenju iz partije, a nije nemoguće da napravi novu stranku

  • 2

PUCANJE PO ŠAVOVIMA! Bivši funkcioner Demokratske stranke Dušan Petrović, nakon otvorene konfrontacije s vrhom stranke na Glavnom odboru i odbijanja da vrati poslanički mandat, biće izbačen iz stranke, saznaje Telegraf.rs!

Čelnici DS, na čelu s Draganom Đilasom, odlučili su da do kraja sprovedu naum po kome će bivši ministri koji ne vrate poslanički mandat stranci biti isključeni iz stranke.

Najbliži izlaznim vratima je bivši ministar poljoprivrede, koji je javno odbio da vrati poslanički mandat.

- Petrović će 100 posto biti izbačen iz DS - kaže naš izvor.

Prema njegovim tvrdnjama, Petrović planira da sa sobom povede preko 20 odsto lokalnih odbora DS, s kojima je dobro sarađivao u prošlosti.

- Petrović dobro poznaje članstvo i vođe centrala DS po unutrašnjosti. Za vreme vladavine Borisa Tadića bio je zadužen za održavanje čitave stranačke infrastrukture - kaže naš sagovornik.

Sam Dušan Petrović nije odgovorio na pitanje da li očekuje da bude izbačen iz stranke ukoliko ne vrati mandat, kao ni da li će u budućnosti delovati kao poslanik DS, samostalni poslanik ili u okviru nekog novog kluba.

- Član sam Demokratske stranke. Kako će se organi stranke ponašati, to je njihova stvar. Tu sam gde sam bio i nemam nameru da se odatle pomeram. Ovde je veliki broj ljudi koji su srcem i dušom za politiku koju zastupam, a kada će se to artikulisati i na kakav način, više je stvar sticaja okolnosti - ostao je zagonetan Petrović, uz napomenu da je siguran da će za to dobiti veliku podršku.

Petrović je rekao i da, kada je reč o odovornosti, ne treba izgubiti iz vida da je nosilac liste na majskim izborima bio Boris Tadić, ali da je prvi na toj listi bio Dragan Đilas, pa da oni ispod njega ne mogu biti podjednako odgovorni.

- Svi smo mi bili na listi Demokratske stranke, nosilac je bio Boris Tadić, prvi na toj listi Dragan Đilas, a svi članovi Vlade su bili iza njega. Ako logički postavite stvari onda se pitate kako oni, koji su na listi bili ispod onog ko je bio na čelu liste, mogu biti više odgovorni - rekao je Petrović, ali i naglasio da je to "potpuno nebitna stvar".

Nekadašnji ministar i funkcioner DS kaže da neće da ulazi u motive zbog kojih lider stranke traži da bivši ministri podnesu ostavke u parlamentu. On je istakao da lično vidi da DS nema politiku i da je to na neki način zamena teze.

- Ukoliko pokrećete temu o nečemu što za gradjane nije važno, a sa druge strane ne izlazite sa vrlo jasnim stavom šta mislite da je za gradjane bitno i važno, onda to nije dobro. Izabran sam na listi Demokratske stranke i dobio sam glasove gradjana i ovaj mandat da bih učinio sve što je moguće da zemlja što je pre moguće udje u EU - podvukao je Petrović.

Na pitanje da li se osetio prozvanim kada je predsednik DS Dragan Ðilas u otvorenom delu sednice Glavnog odbora rekao da neće tolerisati osnivanje poslaničkog kluba u okviru već postojećeg, Petrović je odgovorio:

- Pitajte Ðilasa. Nemam pojma o čemu je govorio. Kao što vidite, nisam napravio stranku ili poslanički klub. Imam svoju politiku i videćemo šta će ta politika uspeti da okupi oko sebe.

Počasni predsednik DS Boris Tadić bio je uzdržan tokom glasanja o inicijativi da nekadašnji ministri iz DS podnesu ostavke na poslanička mesta, podseća Petrović.

S druge strane, predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović nije podržao inicijativu koju je sinoć usvojio Glavni odbor stranke, dodao je on.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA