INTERVJU, IVICA DAČIĆ: Ako Al Kaida ne može da digne spomenik u Njujorku, ne može ni OVPMB u Preševu!

Premijer Srbije i lider Socijalističke partije Srbije otvoreno za Telegraf govori o odnosima s Aleksandrom Vučićem, Borisom Tadićem i Draganom Đilasom, neslaganju s Tomislavom Nikolićem, pregovorima s Prištinom, Platformi o KiM, evrointegracijama, odnosima u Vladi...

  • 3

Premijer Srbije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić u intervjuu za Telegraf.rs kaže da će ova godina biti godina ispita, da je realno da Srbija dobije datum početka pregovora sa Evropskom unijom, da vanredni izbori nisu tako mogući, da mu Vučić nije nadređeni i da je Dragan Đilas pre četiri godine gradonačelnik Beograda zahvaljujući socijalistima, ali i da će ukloniti spomenik OVPMB u Preševu.

  Kako ocenjujete rad Vlade Srbije i odnose u njoj u 2012. godini?

- Mislim da je manje od 6 meseci, koliko je prošlo od formiranja Vlade do danas, veoma kratak period da bi ona mogla da postigne veliki uspeh ili veliki neuspeh, ali generalno mislim da je ostvareno nekoliko pozitivnih stvari. Prvo, ova Vlada ima jedno jedinstvo koje u prethodnim kabinetima nije bio slučaj, nema više u javnosti različitih mišljenja ministara i sukoba, podmetanja. Imamo dobru koordinaciju i nema nikakvih problema u našim odnosima. S druge strane, teško je očekivati da neko ima čarobni štapić da reši sve probleme s kojima smo suočeni - ekonomski pad, problem KiM i uslovljenost evropskih integracija napretkom dijaloga s Prištinom, ali su i na tim poljima ostvareni pomaci. Stabilizovali smo ekonomsku situaciju, po prvi put usvojen je budžet u zakonski predviđenom roku i predviđeno je smanjenje budžetskog deficita, zaduživanja zemlje i da sledeće godine imamo privredni rast i rast zapošljavanja. Kada je reč o EU, nikada nismo bili bliži i nikada nije bila pozitivnija diskusija u Evropi o Srbiji kao što je to sada slučaj. Pokrenuli smo politički dijalog s Prištinom i očekujemo da on u ovoj godini da prve pozitivne, konkretne rezulate, a to je, svakako, dobijanje datuma početka pregovora. Generalno, zadovoljan sam prvim rezultatima rada Vlade. Posle dugog niza godina predsednik Srbije Tomislav Nikolić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i ja kao premijer imamo veoma pozitivne ocene od naroda, što nije bilo slučaj ranijih godina.

  Vlada SNS - SPS - URS deluje konkretnija i brže od prethodne, uprkos ideološkim razlikama?

- To je zato što smo uspostavili jako jednostavan princip, a to je da kada se donose odluke moraju se obaviti konsultacije s onim organizacijama koji su usko vezane za njih. Na primer, mnogi predlozi privrednika su uvaženi i uvršteni u zakone, sa sindikatima je uspostavljen socijalni dijalog i oni se pitaju kod donošenja zakona. Sve ono što mislimo da je neophodno da se uradi, operativnim radom trudimo se da to i sprovedemo u delo. Nama nisu potrebni samo visoki i časni ciljevi ili časni porazi, potrebni su nam rezultati. Zato i insistiram na tome, da svaki ministar operativno radi samo svoj posao, što za sada daje rezultate.

  Smetaju li vam priče da je lider SNS-a Aleksandar Vučić zapravo vaš nadređeni i pravi premijer u ovoj Vladi?

- Nije mi nadređen, naše nadležnosti se ne preklapaju. Moguće je samo govoriti o prostoj koordinaciji rada dva sektora. Nijedan ministar u Vladi ne vodi istrage, niti hapsi, već svi radimo kao jedan tim.

  Da li je realno da u ovoj godini dobijemo datum početka pregovora sa EU? Da ne iskrsnu opet neki novi uslovi?

- Nema novih uslovljavanja, svi uslovi su već dati, a to je dijalog s Prištinom treba ići ka napretku koji je trajan i održiv, a šta to konkretno znači za Srbe na severu KiM, znaćemo u narednom periodu. Koliko razumem dinamiku evropskih integracija, može se reći da je realno očekivati donošenje pozitivne odluke, jedino ukoliko mi ne prekinemo dijalog s Prištinom, a bilo je i takvih zahteva od pojedinih političara, ali ponavljam, naša orijentacija je članstvo u EU.

  Da li ćete preuzeti odgovornost i pregovarati s Haradinajem, kao što ste to uradili s Tačijem?

- Na žalost, nismo u situaciji da biramo, razni politički funkcioneri kosovskih Albanaca optuženi su pred našim sudovima za zločine, međutim, oni su uvek učestvovali u nekom političkom dijalogu, počevši od Rambujea do danas. Nadam se da se neće desiti da premijer bude Haradinaj, a čak mi je i Tači rekao da neće prihvatiti bilo kakve promene i dodao da će ostati premijer sve do novih izbora. U suprotnom, dolazimo u jednu situaciju u kojoj ja ne mogu da kažem: "Neću s Haradinajem, hoću s Tačijem". Nerado smo ušli u dijalog, mnogi su me napadali što razgovaram s Tačijem, ali jednostavno, nemamo drugu opciju, a isto tako ćemo morati i s Haradinajem da razgovaramo, ukoliko on bude premijer.

  Da li su odnosi između vas i predsednika Srbije uzdrmani zbog njegovog predloga Platforme o KiM?

- Nema nekih velikih razmimoilaženja između mene i predsednika, ima samo jedna razlika, a ona je u taktici. Odluka o datumu za početak pregovora sa EU direktno zavisi od dijaloga s Prištinom, a ako bi prekinuli razgovore došli bi smo u situaciju u kojoj ne možemo ni napred, ni nazad. Zato smo se dogovorili da izmenimo taj deo koji je govorio da Srbija ne treba da učestvuje u tehničkom dijalogu. U tome je bilo jedinog spora i različitog mišljenja između Nikolića i mene, ali ništa to nije krupno.

  Šta Srbija, realno, može da očekuje od Platforme koju je sačinio Tomislav Nikolić?

- Veliko je pitanje šta u ovom trenutku Srbija uopšte može da očekuje kada je u pitanju KiM u odnosu na svoj spoljnopolitički položaj. Situacija je užasno teška i bilo kakva platforma ne može da donese poboljšanju sama po sebi. Srbija pred sobom ima procese koje treba zaustaviti, imamo stanje u koje smo dovedeni, a ono je da mi s jedne strane ne priznajemo nezavisnost KiM, stalno govorimo da je ono naš sastavni deo, a u stvarnosti, s druge strane, Kosovo stalno, iz dana u dan, gradi svoju nezavisnost. Zato je i cilj Platforme da se ne govori o konačnom i sveobuhvatnom rešenju nego da probamo da rešimo pitanje organizacije KiM u ovom trenutku, sada kada ono još nema svoj konačan status. Da omogućimo da Srbi dobiju svoje institucije, svoju autonomiju, šta će od toga uspeti da se ostvari videćemo, a cilj je da se to uvede u zakon i da dobije kakve-takve okvire. Ovo su sve teme razgovora koje ćemo voditi, šta ćemo od toga uspeti da ostvarimo videćemo. Neće nam biti lako.

  Kakav je vaš komentar na tvrdnje medija da će bezbednost na KiM po predlogu Platforme garantovati EU, Vojska Srbije i Vojska Albanije?

- To jeste logična stvar, iako do sada o tome nismo javno diskutovali. O problemu Kosova Srbija bi trebalo, ustvari, da pregovara s Albanijom. U ovom rešenju se išlo s ciljem demilitarizacije Kosova, ali o tome će se tek razgovarati i pregovarati. Bitno je jedino da se tehnički dijalog nastavlja.

  Da li ste odustali od svoje ideje o podeli Kosova kao jedinom valjanom rešenju?

- Nisam odustao, nego vidim da niko to ne podržava i onda ne želim da dodatno komplikujem odnose. Međunarodnoj zajednici u ovom trenutku nije uopšte važno šta su interesi Beograda i Prištine, već im je najvažnije koji su njihovi interesi. I dalje mislim da bi najbezbolnije i najbolje bilo rešenje u vidu nekakvog razgraničenja, ali ne želim da to predlažem, jer ponavljam, neću nikog da iritiram. Mogu u različitim razgovorima da napomenem tako nešto, čak se razmišljalo da Beograd ponudi više rešenja, ali smo se opredelili za ovu Platformu koja govori o celini definisanoj Rezolucijom 1244.

  Hoće li se Srbija odreći evropskog puta ukoliko Brisel postavi pred nju uslov EU ili KiM?

- Brisel taj uslov nikada neće postaviti. EU, s druge strane, korak po korak ide ka tom zahtevu, tačnije ka formalnom priznanju Kosova. Zato Srbija mora da bude veoma pažljiva.

  Hoće li biti vanrednih izbora u 2013. godini i da li bi oni odgovarali SPS-u u ovom trenutku?

- To nije realna opcija. SPS-u, kao i SNS-u odgovaraju izbori u ovom trenutku, ali mi bi onda prešli na polje stranačkih interesa, dok je u ovom trenutku važnije sprovođenje državnih interesa.

  Kakav je vaš stav po pitanju prekomponovanja vlasti u Beogradu, hoće li do toga doći i kada?

- Do sada nije bilo takvih inicijativa iz SNS-a. O nekim drugim sredinama smo razgovarali, negde je već došlo do prekomponovanja, negde će se tek promeniti vlast, ali o Beogradu, za sada, nije bilo reči.

Kada možemo da očekujemo prve presude u predmetima u borbi protiv korupcije?

- Logično bi bilo da se tako nešto dogodi u ovoj godini. Naša bolna tačka svakako je odugovlačenje s presudama i dugotrajni sudski procesi, ali jeste realno očekivati da uskoro dobijemo epilog nekih od predmeta u borbi protiv korupcije. Mi ćemo nastaviti tu borbu koja je jako važna i za nas, al i za evrointegracije.

  Kakav je vaš komentar na procesuiranje ljudi bliskih SPS-u od strane Vučićevog tima za borbu protiv korupcije?

- Ako postoje dokazi za neke ljude da su prekršili zakon, apsolutno je nevažno kome su oni bliski, oni moraju da se procesuiraju. To sigurno neće biti razlog za problem unutar koalicije, niti za bilo kakva stranačka prepucavanja i reagovanja. To nije nikakav problem. Zašto bi pala Vlada, ako je reč o nečemu što je dokazanao i neoborivo?

  Šta građani mogu da očekuju od Vlade Srbije u ovoj godini?

- Ja nisam ovde da bih pričao bajke, već da rešim problem. Biće ovo veoma teška godina zbog raznih ispita na koje ćemo naići, a kako ćemo proći zavisi i od načina na koji radimo, kako vodimo pregovore... Ali, svi će znati da je ovo Vlada koja deli sudbinu naroda, jer ne može da se desi da bilo koji njen član živi bolje od svog naroda. Prošla godina je bila godina promena, ova će biti period velikih ispita.

  Aktuelna je priča o Preševu i spomeniku vojnicima OVPMB. Da li je bezbednost Srbije na zadovoljavajućem nivou?

- Pretnje Albanaca oružjem su priče za malu decu. Ja sam rekao šta sam rekao - ili će ga sami skloniti ili ćemo to učiniti mi. Sigurno neću ići u Brisel na razgovore dok se ne ukloni taj spomenik, što znači da im je rok do tada. Ima sami da ga uklone, a ako neće milom, onda ćemo silom. Mislim da je to sasvim korektno. Al Kaida ne može da podigne spomenik u Njujorku, zašto bi OVPMB to mogla u Preševu i Srbiji? To je najobičnija provokacija, sa željom da se pokaže kako Srbija ne kontroliše svoju teritoriju, a s druge strane da isprovocira neku reakciju. Zato treba biti miran, a Srbija zna šta treba da radi. Sigurno ne pretim iz prazne puške. Da nisam spreman da to sprovedem u delo ne bih ni reč o tome rekao.

  Koji je događaj najpozitivniji, a koji najnegativniji u prethodnoj godini?

- Toliko puno radim da više ne znam šta se desilo u kojoj godini (smeh). Najpozitivniji događaj za mene je, bez lažne skromnosti, moj izbor za premijera Srbije, jer je to na neki način moja kruna političke karijere. Negativnijih događaja ima raznih i vezane su za različite sfere života, ali odluke Tribunala u Hagu su bez premca. To je velika sramota za međunarodnu zajednicu, čak se može postaviti pitanje da li uopšte ima smisla pričati više sa Seržom Bramercom, jer šta god on da kaže treba mu samo spomenuti ove odluke.

  Da li partite lomove u DS-u i kako komentarišete dešavanja u toj stranci?

- Pratim dešavanja, ali nisam preterano opterećen dešavanjima u DS. Oni su naša opozicija, što ne znači da smo neprijatelji, ali nije umesno da komentarišem dešavanja u tuđem dvorištu. DS sada govori da je poništena deklaracija o pomirenju sa SPS-om, šta to znači da smo dobri samo kada smo na vlasti. Ipak, podsetio bih novog lidera demokrata Dragana Đilasa da je pre četiri godine postao gradonačelnik Beograda uz pomoć socijalista.

  Kako komentarišete izjavu bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića da je njegovo pomirenje s vama bilo iznuđeno?

- Bilo mu je nužno da bi došao na vlast i to im je bila jedina opcija, nama nije. Mi smo to mogli da uradimo s Koštunicom i Šešeljem. I dalje mislim da je to bila dobra odluka i nema razloga da se kajemo ni on, ni ja. Jednostavno, Tadić mora da shvati da je završen jedan krug takmičenja u ligi šampiona i da je počela druga runda, nova sezona. Nisam mogao da kažem da me se ne tiče što je Tomislav Nikolić pobedio i da pravim vladu sa gubitničkom strankom, to bi izazvalo velike probleme.

  Šta bi ste poželeli narodu u Novoj godini?

- Poželeo bih građanima Srbije da u ovoj godini dobiju koje radno mesto više, da poštujemo sami sebe dovoljno da bi nas drugi poštovali i naravno, da imaju što manje posla s policijom, al i policija s njima (smeh).

(Darko Zlojutro / Foto: Marko Todorović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДАШОНИ

    2. januar 2013 | 17:36

    ПА ХАЈДЕ РУШИ БРЕЕЕЕЕЕЕ, ЈА ЋУ, СУТРА ЋУ , МОРАМО, БЛА БЛА БЛА

  • Predrag

    2. januar 2013 | 16:40

    Al kaida ne moze,ali su ovi to vec uradili..... sad je drzava na potezu !

  • Daki

    2. januar 2013 | 15:41

    Pa idi ti pa srusi taj spomenik vise...samo lupetas iz te fotelje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA