Euleks nesposoban, hoću u Gračanicu!

Predsednik Srbije najoštrije osudio nesposobnost misije EU na Kosovu da odgovori na njegov zahtev da u manastiru Gračanica prisustvuje božićnoj liturgiji

  • 1

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najoštrije je osudio nesposobnost misije Euleks na Kosovu i Metohiji da odgovori na njegov zahtev da u manastiru Gračanica prisustvuje božićnoj liturgiji.

- Predsednik Srbije podneo je zahtev 28. decembra 2012. godine misiji Euleksa u Prištini da 7. januara u Gračanici učestvuje u božićnoj liturgiji. S obzirom na to da još uvek nije stigao odgovor na zahtev, sasvim je očigledno da Euleks nije statusno neutralna misija i nije u stanju da osigura bezbednost bilo koga, pa ni predsednika Srbije na KiM, čime se obesmišljava postojanje te institucije na teritoriji Pokrajine - piše u saopštenju.

Nikolić očekuje da se u nastavku pregovora Beograda i Prištine obezbedi primena međunarodnih propisa i Rezolucije 1244, a pre svega da se omogući bezbednost svih građana koji borave na teritoriji KiM, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

- Ograničenja slobode kretanja predstavljaju grubu povredu osnovnih ljudskih prava definisanih u Povelji UN i neprihvatljiva su s aspekta civilizacijskih vrednosti za koje se i EU zalaže - zaključuje se u ovom saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Има ли помоћи од Г-дина Путина?

    5. januar 2013 | 06:53

    Смисао функционисања ЕУЛЕКС-а је да најјаче силе на свету, ЕУ и Амери, учврсте и ојачају утицај на Косово, државу коју су створили бомбардовањем и капитулацијом Србије, са којима остале светске силе (на које се Г-дин Ниуколић неаргументовано позива, напр. Русија, Кина) не желе ући у сукобе, због мале, неважне Србије.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA