Srbi s Kosova podržali referendum, traže i izbore

Skupština zajednice opština Kosova i Metohije odbacila plan od četiri tačke Borisa Tadića

  • 0

Delegati Skupštine zajednice opština Kosmeta jednoglasno su podržali održavanje referenduma na severu pokrajine i istovremeno odbacili "plan u četiri tačke" predsednika Borisa Tadića, zahtevajući raspisivanje izbora na svim nivoima.

Referendum o priznavanju kosovskih institucija je najavljen za 14 . i 15. februar, a delegati su pozvali građane da se "u punoj meri odazovu pozivu na referendum i tako pokažu svoju lojalnost i privrženost državi Srbiji".

Na sednici u Kosovskoj Mitrovici ne samo da je podržano održavanje referenduma na koji centralna vlast u Beogradu ne gleda blagonaklono, već je podržana i peticija Udruženja građana "Stara Srbija" iz Gračanice, kojom se od predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović traži da raspišu izbore i na Kosovu na svim nivoima - od lokalnih, preko pokrajinskih i parlamentarnih do predsedničkih.

"Neraspisivanje izbora u južnoj srpskoj pokrajini značilo bi dalje nepoštovanje Ustava Srbije od strane zvanične vlasti", upozorili su delegati i ocenili da bi se tim potezom vlast odrekla Kosova kao sastavnog dela Srbije.

Skupština zajednice opština Kosova i Metohije odbacila je plan od četiri tačke Borisa Tadića o rešavanju problema Kosova i ocenila da se taj plan ne razlikuje od Ahtisarijevog plana, koji predstavlja nezavisno Kosovo i koji su odbacili Savet bezbednosti UN i Skupština Srbije.

Delegati su osudili "pritiske koje aktuelna vlast vrši na Srbe u četiri opštine na severu Kosova i Metohije sa namerom da ih disciplinuje kako bi sledili izdajničku politiku režima Borisa Tadića", i naveli da se "kao kaznene mere primenjuju isključenja struje, otpuštanje radnika zbog navodne racionalizacije, ukidanje srpskih opština".

(Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA