DAČIĆ: Daću Tačiju stolicu u UN, ali mora i on nama nešto da ponudi

- Oni nas pritiskaju preko Evropske unije, a mi im ne damo u Ujedinjene nacije. Treba li tako da se ćeramo godinama - upitao je premijer Srbije

  • 9

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je povodom stava kosovskog premijera Hašima Tačija da je cilj dijaloga sa Beogradom da Kosovo postane članica UN, rekao da je Srbija spremna za sveobuhvatan dogovor, ali da kompromis mora da zadovolji obe strane.

- Možemo da se dogovorimo o svemu. Sve može. Mi ne bežimo od toga, nije sporno. Mi tražimo sveobuhvatan dogovor, ali da bi se on dobio mora nešto da se da - poručio je premijer u izjavi novinarima u palati Srbije i upitao:

- Šta oni misle, da mi treba da damo sve - rekao je Dačić.

Premijer je rekao da je Srbija za sveobuhvatno rešenje, ali da ako se ono ne želi onda o stolici u Ujedinjenim nacijama ne možemo da razgovaramo.

Premijer Srbije je rekao da je Srbija spremna na kompromisno rešenje, ali da onda obe strane moraju da budu spremne na ustupke.

- Oni nas pritiskaju preko Evropske unije, a mi im ne damo u Ujedinjene nacije. I šta, treba li tako da se ćeramo godinama - upitao je premijer.

"NEĆE TAČI ODLUČIVATI O ČEMU ĆEMO PRIČATI"

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je rezoluciju o Kosovu i Metohiji već predao visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton, koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, i poručio da "ne može Hašim Tači da odlučuje o čemu će da se govori na sastanku".

Dačić je povodom Tačijeve izjave da neće dozvoliti da se rezolucija nađe na pregovaračkom stolu rekao da se radi o izjavi za unutrašnju upotrebu. Premijer je naglasio da je i sama Ketrin Ešton rekla da će krenuti razgovori o paralelizmu institucija i posebnosti Srba i da se stoga o rezoluciji i platformi, koje su zapravo predlog Srbije kako treba ići dalje, mora razgovarati.

- Te teme se ne mogu izbeći - naglasio je premijer Srbije.

Podsetimo, Skupština Srbije usvojila je na vanrednoj sednici 12. januara tekst konačne rezolucije o Kosovu i Metohiji.

Premijer Srbije je najavio da će teme nove runde dijaloga, koja je zakazana za 17. januar, biti rešenje za funkcionisanje administrativnih prelaza i analiza primene drugih postignutih sporazuma, ali da je sama Ešton najavila da će se, takođe, otvoriti pitanja paralelizma institucija i posebnosti Srba.

- Kad kažem posebnost Srba, mislim na to da je svima jasno da se mora pronaći rešenje koje čak i po ranijim izjavama evropskih zvaničnika govori o posebnom regionu - reko je Dačić.

On je dodao da će o tome tek početi da se razgovara, a da je plan Eštonove da to bude tema do leta.

Premijer Srbije je rekao i da je ono što se pominje u rezoluciji i platformi zapravo predlog Srbije kako da se krene dalje.

- Ako razgovaramo o tome (o paralelizmu i posebnosti Srba) mi moramo da kažemo šta u stvari predlažemo. U rezoluciji, platformi i svemu što smo pričali u vezi sa tim nalazi se naš pogled na to kako treba ići dalje - poručio je Dačić.

"SASTANAK SA MILANOVIĆEM NEĆE BITI ISTORIJSKI"

Premijer Srbije poručio je da ne očekuje da najavljeni sastanak sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem bude "istorijski po zaključcima", ali da očekuje da bude poseban, jer dve zemlje moraju da učine korake ka normalizaciji odnosa posle najnovijeg zahlađenja.

- Ne očekujem da to bude istorijski sastanak po zaključcima, već da ćemo se dogovoriti o daljoj saradnji po operativnim pitanjima, svim problemima koji su nastali tokom ratova, ali i o našem približavanju Evropskoj uniji - rekao je Dačić.

Premijer je dodao da mu je hrvatski kolega tražio da kaže da Hrvatska podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji.

- Razgovaraćemo o bilateralnim odnosima, o regionalnoj saradnji. Posle zahlađenja naših odnosa treba da učinimo korake ka normalizaciji i zato je taj sastanak važan, ali je to samo prvi korak za postavljanje osnova da i naša ministarstva uspešno sarađuju - naglasio je premijer.

Na pitanje da li će Milanović imati sastanak i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Dačić je odgovorio da je predviđen sastanak samo sa njim i radni ručak dveju delegacija.

Na pitanje da li će dva premijera razgovarati i o kosovskom pitanju, s obzirom na to da se Milanović nudio da bude posrednik u razgovoru Beograda i Prištine, Dačić je odgovorio:

- Nemojmo sebi postavljati prevelike zadatke. Prvo da rešimo naše odnose, pa onda da idemo dalje.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ratko

    15. januar 2013 | 16:53

    Ma Dacicu, koje tebe i u cije ime ovlastio, da ti nekom dajes stolicu u UN.

  • mihailovic

    15. januar 2013 | 16:55

    VELEIZDAJA SRPSKIH NACIONALNIH INTERESA! VELEIZDAJA USTAVA SRBIJE ! OSTAVKA !!!!

  • najprovokator

    15. januar 2013 | 18:28

    И Слоба би га отпустио

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA