JEREMIĆ: "Marš na Drinu" nije genocidna pesma!

Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić uputio otvoreno pismo povodom, kako je naveo, skandaloznih tvrdnji u vezi s pesmom "Marš na Drinu" izvedenom u U

  • 5

Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuka Jeremića uputio je otvoreno pismo povodom skandaloznih tvrdnji u vezi sa pesmom  "Marša na Drinu", koja je izvedena na koncertu u sklopu proslave Nove godine po julijanskom kalendaru u zgradi UN.

U otvorenom pismu Jeremić se osvrće na proslavu pravoslavne nove godine i koncert koji je 14. januara održan u Generalnoj skupštini UN. On ističe da je taj koncert bio nezaboravan, a da su nakon toga iznete skandalozne i maliciozne tvrdnje o pesmi "Marš na Drinu" koja je napisana pre jednog veka povodom odbrane Srbije od agresora u Prvom svetskom ratu.

Jeremić je podsetio da je Srbija tokom Prvog svetskog rata izgubila trećinu muške populacije u bitkama u kojima se borila na strani saveznika, uz ocenu da je "Marš na Drinu" pesma koja zauzima centralno mesto u sećanju na odbranu slobode od agresora.

- Uz dužno poštovanje prema svim žrtvama tih tragičnih konflikta, ovi napadi predstavljaju žalosne pokušaje da se izvrne značenje muzičkog dara koji smo ponudili svetu prošlog ponedeljka i predstavljaju duboku uvredu za srpski narod - piše Vuk Jeremić.

U saopštenju koje je sinoć dao Kabinet predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija naglašava se i da u Evropi postoji tradicija da se novogodišnji koncerti završavaju popularnim marševima, koji su pretvoreni u poruku mira.

Podsetimo, Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun izvinio se zbog aplauza za "Marš na Drinu", koja je izvođena na koncertu koji je u Generalnoj skupštini organizovao predsedavajući tog tela Vuk Jeremić.

(M. B. / Tanjug)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cazinska Krajina

    18. januar 2013 | 12:12

    Tako je"srbine".

  • Vredni mrav

    18. januar 2013 | 14:58

    Svetu smo bili dobri kada smo ginuli braneci se od fašista u Prvom Svetskom ratu i dok smo tu pesmu stvarali a sada nismo. Koja smejurija. Ubijani su i Srbi uz povike "Allahu Ekber" pa niko od Srba ne vata za gušu arapske lidere dok tako počinju svoje govore u toj istoj Skupstini UN.

  • Zvecanac

    18. januar 2013 | 15:23

    POgledajet pazljivo ko je i gde i odsvirao ovaj mars , pa onda stavljajte komentare http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=V6J0wAtzXTs#!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA