Prestolonaslednik Aleksandarar: Moj otac Petar II od Jugoslavije vraća se na Oplenac!

- Najtoplije se zahvaljujem Tomislavu Nikoliću, predsedniku Srbije, Vladi Srbije i Odboru za prenos posmrtnih ostataka članova kraljevske porodice na njihovoj nesebičnoj pomoći i savetima. Konačan datum sahrane na Oplencu biće određen kasnije ove godine - kaže Njegovo kraljevsko veličanstvo Aleksandar Karađorđević

  • 8

Njegovo kraljevsko veličanstvo prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević izjavio je da su on i njegova porodica veoma ponosni što se njegov otac kralj Petar II od Jugoslavije konačno vraća kući.

Prestolonaslednik je istakao da je ovo veoma dirljiv događaj, od velikog istorijskog značaja za narod Srbije. Kralj Petar će se konačno pridružiti svojim precima u Kraljevskom mauzoleju na Oplencu. Do tog trenutka, Njegovo veličanstvo počivaće u miru u kapeli pri Kraljevskom dvoru na Dedinju u Beogradu.

"Najtoplije se zahvaljujem Tomislavu Nikoliću, predsedniku Srbije, Vladi Srbije i Odboru za prenos posmrtnih ostataka članova kraljevske porodice na njihovoj nesebičnoj pomoći i savetima. Konačan datum sahrane na Oplencu biće određen kasnije ove godine, u dogovoru sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom, predsednikom Srbije, Vladom i drugim Kraljevskim kućama", navodi se u saopštenju.

Kralj Petar II od Jugoslavije bio je najstariji sin kralja Aleksandra I i kraljice Marije od Jugoslavije, rođen je u Beogradu, 6. septembra 1923. godine, a kumovi su mu bili kralj Džordž VI i kraljica Elizabeta (kasnije Kraljica Majka Velike Britanije). Obrazovanje je započeo u Kraljevskom dvoru u Beogradu, posle čega je upisao školu Sandroid u Engleskoj, odakle se vratio posle ubistva svoga oca u Marselju, 1934. godine. Pošto je u vreme atentata kralj Petar II imao samo 11 godina, kraljevsko upravljanje zemljom preneto je na Namesništvo koje se sastojalo od tri regenta, među kojima je bio i njegov stric knez Pavle od Jugoslavije.

JEDINI KRALJ SAHRANJEN U SAD!

Početkom Drugog svetskog rata, 1939. godine, Kraljevina Jugoslavija našla se okružena zemljama koje su se pridružile silama osovine, kao saveznice nacističke Nemačke. Odluka Kneza Pavla da potpiše ugovor o nenapadanju sa nacističkom Nemačkom izazvala je žestoke proteste u zemlji, koji su 27. marta 1941. doveli do krize Vlade i državnog udara koji su izveli oficiri Kraljevske vojske. Kao rezultat tih događaja, kralj Petar II proglašen je punoletnim.

Jugoslovenska vojska nije mogla da se odupre invaziji nacističke Nemačke koja je potom usledila: Jugoslavija je bila okupirana za jedanaest dana. Kralj Petar II bio je primoran da zajedno sa jugoslovenskom vladom emigrira prvo u Grčku i Palestinu, a zatim u Egipat. Kralj Petar II se juna 1941. godine u Londonu pridružio drugim monarsima i liderima evropskih država koji su izbegli pred nacističkom okupacijom.

Kralj Petar II nije nikada abdicirao. U izgnanstvu je prvo živeo u Londonu sa svojom suprugom (1944. godine oženio se princezom Aleksandrom od Grčke i Danske, kćerkom grčkog kralja Aleksandra i Aspazije Manos) i sinom prestolonaslednikom Aleksandrom, rođenim 1945. godine.

Poslednje godine života proveo je u Americi. Posle duge i teške bolesti, kralj Petar II umro je u bolnici u Denveru u Koloradu 3. novembra 1970. a sahranjen je u Crkvi Svetog Save u Libertvilu, severno od Čikaga, u državi Ilinois. On je bio jedini kralj sahranjen u Sjedinjenim Američkim Državama.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • speedy

    18. januar 2013 | 19:43

    to je laz koju su rasirili komunisti

  • Краљевина од 1217

    19. januar 2013 | 02:07

    само велики народи имају дуговечне династије које су поникле из народа.. Жалосно је што мало Срба зна да је Србија још 1217.г. постала Краљевина, када су Стефана Првовенчаног признали за самосталног Краља прво Римски Папа, па и Цариградски Патријарх, све уз помоћ брата Светог Саве, најмудрије српске главе.

  • krempita

    18. januar 2013 | 19:05

    Oće li doneti i na desetine tona zlata što je kralj poneo za uspomenu na YU?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA