UGLJANIN: Vladi rok od tri dana ili izlazim iz nje!

- Nemam motiva da boravim u Vladi Srbije ako se stanje Bošnjaka ne popravi - poručio ministar bez portfelja, zahtevajući potpisivanje sporazuma o učešću predstavnika SDA u Vladi

  • 8

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin dao je rok od tri dana partnerima u Vladi Srbije za potpisivanje koalicionog sporazuma o učešću predstavnika SDA u Vladi koji podrazumeva i poboljšanje položaja Bošnjaka u Srbiji, a ako se to ne dogodi, on će, kako tvrdi, izaći iz Vlade.

- Nemam motiva da boravim u Vladi Srbije ako se stanje Bošnjaka ne popravi - poručio je Ugljanin u izjavi za agenciju Anadolija.

Ugljanin, koji je i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, rekao je da su tekstom sporazuma o njegovom ulasku u Vladu Srbije jasno definisani koraci koje treba činiti da se popravi položaj Bošnjaka u Srbiji, ali da taj sporazum nije potpisan i da se ništa iz njega ne realizuje. Ugljanin je, kako kaže, u vezi s tim najavio razgovore sa koalicionim partnerima.

- Naša tema razgovora će biti potpisivanje tog sporazuma. Ako potpišemo taj sporazum i realizujemo ga, problemi Bošnjaka će da nestanu, ako budu izbegavali da ga potpišu i realizuju, ja završavam svoj boravak u Vladi 27. januara - rekao je on.

Ugljanin je rekao i da se s tim datumom ispunjava šest meseci, što je, kako je rekao, bilo dovoljno vremena i nema više šta da se čeka. On je naveo i da njegove kolege u Vladi Srbije izbegavaju da razgovaraju o toj temi.

- Istina je, imaju mnogo probema oko Kosova, ekonomije, borbe protiv korupcije, ali moj boravak u Vladi je definisan rokom i potpisivanjem sporazuma koji rešava problem Bošnjaka - naglasio je lider SDA Sandžaka i dodao da ni ubuduće neće odustati od ukazivanja na probleme i loš položaj Bošnjaka u Sandžaku, ali i celoj Srbiji.

Ministar bez portfelja je na jučerasnjoj konferenciji "Političke prilike u Sandžaku i odnos republičkih vlasti prema regionu" ocenio da je položaj Bošnjaka, osim zbog ekonomske zaostalosti sandžačkih opština, težak i zbog lošeg odnosa institucija, kao što su policija i pravosudni organi.

- Teškoće su tolike da situacija zahteva hitno rešavanje. Ono što ovaj težak problem može da vodi obostrano prihvatljivom rešenju jeste izgradnja pozitivnog stava prema Bošnjacima i povratak poverenja Bošnjaka u državu - rekao je Ugljanin.

Reagujući na tu njegovu izjavu, prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je juče u Novom Sadu rekao da ne zna u kom kontekstu je ministar to rekao, ali da je, ukoliko za takve tvrdnje ima dokaze, onda to ozbiljna stvar.

- Voleo bih da vidim ceo kontekst te izjave, po kom osnovu, po kojim kriterijumima je Ugljanin došao do takvog zaključka i tek tada mogu da komentarišem - rekao je Vučić.

Prema njegovom mišljenju, ako to kaže član Vlade i ima određene dokaze, onda je to ozbiljna stvar, ali ako za to nema ozbiljne argumente, onda ne zna zašto sedi u Vladi, dodao je Vučić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petko

    24. januar 2013 | 13:44

    Mrs u bosnu onda.

  • bljuzga

    24. januar 2013 | 14:11

    Ma sta ce u Bosni i ona je nasa:-)

  • ND.SANDZAK

    24. januar 2013 | 15:31

    Sto se tice tebe Sulejmane vakat je da se malo odmoris a ovo sto trazis od vlade serbie to je isto kao da trazis 1 000 evra od prosjaka jer serbia ne moze ni sebi da pomogne a kamoli Bosnjacima pa i da moze kako ocekivati id "macehe"bilo sta ???...!!!:-)))

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA