KONAČNO: Susret Nikolića i Jahjage u Briselu

Predsednik najavljuje da sastanak neće biti samo protokolaran, dok druga strana poručuje da je susret samo simboličan

  • 1

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastaće se u Briselu sa kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom, uz posredovanje šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton. Prema ranijim najavama iz Brisela, cilj ovog sastanka je učvršćivanje dijaloga i dalja normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Nikolić je uoči susreta ocenio da on ne može biti protokoloran iako je, s obzirom na to da je reč o njihovom prvom susretu, tako zamišljen. On je najavio da će svojoj sagovornici preneti da je Srbija svoju poziciju precizirala platformom o Kosovu i Metohiji i da od nje ne može da odstupi.

- To je prilika da Jahjaga čuje direktno, a ne posredstvom medija, ono što možda ne voli da čuje, da Srbija ima svoju rezoluciju, koju je donela na osnovu platforme, i da niko ko predstavlja Srbiju ne može niti želi od toga da odstupi - poručio je Nikolić.

Jahjaga pak smatra da je sastanak sa Nikolićem simboličan i da će glavna tema biti puna normalizacija odnosa Beograda i Prištine. Ona je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekla da se njihov sastanak ne može nazvati dijalogom, već da je to "zvaničan sastanak predsednika dve države koje su nezavisne i u susedstvu".

- Cilj sastanka je, poštujući evropske norme i standarde, ali i međunarodne konvencije, pronalazak rešenja za sva pitanja - rekla je Jahjaga.

Portparolka šefice evropske diplomatije Maja Kocijančić objasnila je da je cilj susreta učvršćivanje dijaloga i dalja normalizacija odnosa Beograda i Prištine.Ona je precizirala da će se Ešton sutra po podne najpre odvojeno sresti sa Nikolićem i Jahjagom, a da će potom sve troje razgovarati u njenom kabinetu u zgradi Evropske spoljne službe na briselskom trgu Šuman.

Kocijančič je podsetila da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine "veoma važna za EU" i da se nalazi visoko na listi uslova koje je Evropski savet krajem prošle godine usvojio kako bi Srbija do kraja juna dobila datum za početak pregovora o pridruživanju.

- Susret Nikolića i Jahjage neće, međutim, imati isti format kao dijalog koji se vodi na premijerskom nivou. Sa premijerima Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem razgovara se o konkretnim pitanjima, dok je ovde reč o uspostavljanju odnosa na najvišem nivou - istakla je ona.

Ona je dodala da kontakti na najvišem nivou između srpskih i kosovskih lidera još nisu uobičajena stvar, a da je to od ključne važnosti za normalizaciju.

- Dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja su važan deo kriterijuma koje je EU postavila zemljama Zapadnog Balkana, a ovo je važan korak u tom pravcu - zaključila je Kocijančić.

Podsetimo, o datumu sastanka Nikolića i Jahjage prvi je pisao upravo Telegraf.

(M. S. / Tanjug / Foto: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA