Kosovo slavi godišnjicu, Srbija poručuje da nikad neće priznati nezavisnost!(FOTO)

Kancelarija za KiM pozvala je međunarodnu zajednicu da prihvati da bez saglasnosti Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji ne može biti pravednog i trajnog rešenja. U Prištini slavlje povodom petogodišnjice samoproglašenja nezavisnosti

  • 21

Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije i poziva međunarodnu zajednicu da prihvati realnost - da bez istovetnog odnosa prema svima koji žive u pokrajini i bez osude svih zločina i počinioca ne može biti pomirenja i napretka, saopšteno je danas iz Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Povodom petogodišnjice nelegalnog proglašenja nezavisnosti Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju pozivaju međunarodnu zajednicu da prihvati realnost, a to je da bez saglasnosti Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji, ne može biti pravednog i trajnog rešenja.

- Srbija nije nikada i neće priznati takozvano nezavisno Kosovo. Ništa što je nastalo na nepravdi ne može vladati po pravu i pravdi -  piše u saopštenju.

Navodi se i da se od 17. februara 2008. godine, kada je mimo volje Saveta bezbednosti i bez obzira na potpuno odbijanje Srba na Kosovu i Metohiji proglašena takozvana nezavisnost, do danas desilo 1.015 napada na Srbe.

Protiv Srba je 51 put upotrebljeno vatreno oružje, 11 puta su podmetane eksplozivne naprave, 15 puta su bačene ručne bombe i Molotovljevi kokteli, 25 puta napadnuti verski objekti, oskrnavljeno je 201 pravoslavno groblje, 197 nadgrobnih spomenika je uništeno, 10 puta su napadnuti kulturno-istorijski objekti, 135 srpskih kuća je kamenovano, 48 puta na srpsku imovinu podmetani su požari.

U saopštenju se dodaje i da je 106 srpskih kuća opljačkano, zapaljeno 13 šuma u vlasništvu Srba, da je napadnut manastir Visoki Dečani, koji je pod zaštitom UNESKO i da niko ne zna tačan broj ukradene stoke, automobila, poljoprivrednih mašina.

- Na trogodišnjeg dečaka i devetogodišnju devojčicu 4. februara bačena je bomba, četvoro Srba je ubijeno, 254 je lakše i teže povređeno, na srpsko stanovništvo je godišnje prosečno vršeno 203 napada, po jedan na svakih dva dana -  poručuju iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

SLAVLJE U PRIŠTINI

Na trgu Majke Tereze i Zahira Pajazitija, u centru Prištine, u podne defilovaće pripadnici Bezbednosne snage i kosovske policije.

Očekuje se da će govore na trgu u Prištini održati predsednica i premijer Kosova, Atifete Jahjaga i Hašim Tači.

U 15 časova je sednica Skupštine Kosova, na kojoj će govoriti Jahjaga, Tači i predsednik parlamenta Jakup Krasnići.

Koncert najpoznatijih solista i muzičkih grupa Kosova počeće u 20 sati na trgu Majke Tereze, a potom će vatromet označiti kraj manifestacija povodom pet godina od proglašenja nezavisnosti Kosova.

Obeležavanje godišnjice nezavisnosti Kosova počelo je u petak izdavanjem svečane poštanske marke, a najviši zvaničnici Kosova u subotu su položili cveće na spomen-groblja pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i na grob prvog predsednika Kosova Ibrahima Rugove.

Kosovo je nezavisnost jednostrano proglasilo Deklaracijom o nezavisnosti, koju je 17. februara 2008. aklamacijom usvojila Skupština Kosova. Navedeno je da će nezavisno Kosovo biti "posvećeno miru i stabilnosti", a da će kosovska država biti "formirana na osnovu plana Martija Ahtisarija".

Prvog dana, Kosovo je priznala Kostarika, a dan kasnije SAD, Turska, Avganistan, Albanija, Velika Britanija i Francuska. Do danas Kosovo je zvanično priznalo 98 članica Ujedinjenih nacija, kao i 22 zemlje članice EU.

(M. R. / Izvor: Tanjug, Beta / Foto-ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vladimir1

    17. februar 2013 | 12:41

    Kakvu vi nezavisnost slavite, jadnici i od koga ste nezavisni, kada vam USA i njihovi satrapi odredjuju sta cete da radite... Kosmet je deo Srbije i uvek ce biti!

  • aco

    17. februar 2013 | 11:57

    Vreme je lek za sve. Preziveli smo raznorazne sulejmane, prezivecemo tako i ove nove sulejmane.

  • aco

    17. februar 2013 | 13:27

    Ibo brate, govoris srpski, citas srpski, zivis u srbiji. Ako hoces svoju zemlju onda se vrati tamo odakle si i dosao, sa kavkaza. A tamo ti je i mesto u mekoj pecini

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA