Podrška Berlina Srbiji, Vučić vidi dobre šanse za datum

- Naši nemački sagovornici ne mogu da ne primete veliki napredak Srbije na evropskom putu i to nam ovde ističu na svakom koraku, ali postoje još neke stvari koje moramo da učinimo - kaže prvi potpredsednik Vlade

  • 4

Delegacija Vlade Srbije, na čelu sa prvim potpredsednikom Aleksandrom Vučićem, završila je političke razgovore sa nemačkim zvaničnicima, posle kojih je Vučić poručio da postoje dobre šanse da Srbija dobije datum pregovora za priključenje EU, a Berlin da neće postavljati nove zahteve i da podržava Srbiju na putu ka članstvu.

- Naši nemački sagovornici ne mogu da ne primete veliki napredak Srbije na evropskom putu i to nam ovde ističu na svakom koraku, ali postoje još neke stvari koje moramo da učinimo, a to je ono što je najvažnije za naše građane Srbije, reforme u oblasti ekonomije, vladavina prava i borba protiv korupcije - rekao je Vučić za B92.

On je objasnio da je suština u tome da vidimo šta možemo da učinimo da ne narušimo naše nacionalne interese, a da dobijemo datum za pregovore o priključenju EU.

- Vi znate da sam ja skeptik po prirodi i da ne dajem optimistične izjave. Ja mislim da postoji dobra šansa da napredujemo ka dobijanju datuma i ako uspemo da hodamo "po toj žici", građani Srbije će imati čemu da se raduju -  rekao je Vučić u izjavi za TV B92.

Kad je reč o otvorenim pitanjim iz okvira dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, vicepremijer je precizirao da Srbija neće odustati od zajednice opština na severu Kosova, da je pitanje bezbednosnih snaga na Kosovu rešeno Rezolucijom 1244, ali da je pitanje Suda u severnoj Mitrovici "teško pitanje".

Vučić je ponovio da će dobijanje datuma za početak pregovora biti dobri za zemlju, a ako toga ne bude, mi ćemo, kako je rekao, to jasno saopštiti građanima. Upitan da li će u Srbiji biti izbora, ukoliko datum ne bude dobijen, Vučić je rekao da u Srbiji ima važnijeg posla od izbora, ali da će o tome odlučiti građani.

Prema njegovim rečima, u Srbiji ne mali broj stvari zavisi od toga da li ćemo dobiti datum za početak pregovora o priključenju EU.

"Ne mislim da su izbori najvažniji na svetu. Ali, mi od toga ne bežimo...", rekao je Vučić, istakavši da ova vlast na ozbiljan i odgovoran način zastupa interese Srbije.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    22. februar 2013 | 03:20

    манипулација плуса и минуса ! срамно

  • Sale

    22. februar 2013 | 02:57

    Eeee moj Vucicu-ko te ne zna skupo bi te platio!

  • русија

    21. februar 2013 | 23:28

    добре шансе за датум и скидање косова са грбаче ! проклество на вас

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA