Vučić u Angoli, tema su vojni ugovori!

Tokom posete prvog potpredsednika Vlade jednoj od najbrže rastućih ekonomija sveta, planirano je potpisivanje vojnih ugovora, ali i razgovori o učešću srpskih preduzeća na tamošnjem tržištu

  • 5

Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić boravi od danas u dvodnevnoj poseti Republici Angoli, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Ministra Vučića će uz svečani doček i državne počasti primiti ministar odbrane Angole Kandido Pereira doš Santoš van Dunem. Tokom posete planirano je potpisivanje vojnih ugovora, kao i poseta vojnoj bolnici u Luandi, navedeno je u saopštenju.

Srpskim preduzećima pružaju se velike mogućnosti na tržištu Angole, a pogotovo za učešće u značajnim infrastrukturnim objektima i energetici, gde angolska Vlada planira da investira oko 8,4 milijarde dolara do 2016. godine, ocenjuju u Privrednoj komori Srbije.

Angola je jedna od najbrže rastućih ekonomija u svetu tokom protekle decenije, a Vlada te zemlje utvrdila je pet prioritetnih oblasti u međunarodnoj ekonomskoj saradnji: izgradnju infrastrukture - putne mreže, železnice, aerodroma i luka i elektrifikaciju cele zemlje, sa akcentom na obnovljive izvore energije.

Prema mišljenju analitičara PKS, postoje velike mogućnosti za uključenje naših preduzeća u izgradnju novih i obnovu infrasturkturnih objekata razorenih tokom tridesetogodišnjeg građanskog rata u Angoli, a reč je pre svega o razorenim železničkim prugama, mostovima, lukama, aerodromima i gradskim saobraćajnicama.

Građevinsko preduzeće "Planum" iz Beograda planira da polovinom ove godine započne realizaciju velikog posla u Angoli, čija je ukupna vrednost veća od milijardu dolara.

Postoje, takođe, velike mogućnosti za saradnju Angole sa srpskom privredom u selekciji semena sorti kukuruza, suncokreta i soje, jer je u toj zemlji posle građanskog rata opustošeno plodno zemljište, koje je danas prepuno zaostalih nagaznih mina, tako da je postala zavisna od uvoza hrane, uglavnom iz Portugalije i Južnoafričke Republike.

Oktobra 2005. godine potpisan je ugovor na 20 godina o zajedničkoj eksploataciji nafte između NIS-a i angolske nacionalne naftne kompanije" Sonangol".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA