POSLE EŠTONOVE: Nikolić optimista, Dačić tvrdi da dogovora nema

Posle razgovora sa Ketrin Ešton, predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da nikada nismo bili bliže sporazumu. Premijer Ivica Dačić kaže da dogovora neće biti dok se suštinski ne razmotre predlozi Srbije u vezi sa zajednicom srpskih opština

  • 0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da nikada nismo bili bliže sporazumu koji će da uredi život na Kosovu i Metohiji i omogući da svi koji tamo žive budu zaštićeni, a da Srbi žive u okviru svoje zajednice i ostanu povezani sa Srbjom. S druge strane, premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da u ovom trenutku nema dogovora u dijalogu sa Prištinom, niti će ga biti dok se suštinski ne razmotre predlozi Srbije u vezi sa zajednicom srpskih opština.

Nikolić je posle sastanak sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbija da je optimista. Predsednik Srbije je dodao da će nastavak dijaloga biti verovatno 20. marta.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da u ovom trenutku nema dogovora, kao i da niko u ovom trenutku ne može da kaže hoće li doći do dogovora ili ne.

- Mi želimo kompromis, ali nećemo prihvatiti poniženje. To je naša poruka pred 20. mart - rekao je Dačić.

Premijer je istakao da postoje tri glavna pitanja na koja treba naći odgovore, a suštinsko je šta je to zajednica srpskih opština i kakve su njene nadležnosti.

Prema njegovim rečima, uvek se govori o tri grane vlasti a to su izvršna, zakonodavna i sudska, ali pošto je i Kosovo samo po sebi nestandarno pitanje, onda je teško definisati koje grane vlasti bi ova zajednica trebalo da ima.

Dačić je poručio da Srbija u svakom slučaju ne može pristati na neku neobaveznu formu, "maltene nevladinu organizaciju".

Druga dva pitanja su pitanje policije i pravosuđa, kazao je premijer, dodajući da "nije svejedno ko vas čuva, ko vas brani i ko vam sudi". Prema njegovim rečima, ta dva pitanja nisu tema za rasprave i za licitiranja, niti za medijske spekulacije.

Premijer Ivica Dačić najavio je da sutra putuje u Brisel sa četiri ministra Vlade Srbije. On je objasnio da taj sutrašnji sastanak nema nikakve veze sa dijalogom Beograda i Prištine, već da se radi o procesu evropskih integracija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA