BEZ DOGOVORA: Završen sastanak Dačića i Tačija! (FOTO)

I nakon sedme runde pregovora Beograda i Prištine nije postignut dogovor, ali je ostvaren izvestan napredak. Pregovori se nastavljaju u aprilu.

  • 11

Sedma runda dijaloga Beograda i Prištine je završena nakon skoro 12 sati u Briselu, bez konačnog dogovora, ali sa vidljivim napretkom, kako su ocenili učesnici u njemu.

Premijer Dačić se zahvalio na saradnji Ketrin Ešton i posredovanju u dijalogu, i što je provela svoj rođendan sa njima.

Dačić je rekao da je on predložio zajedničku konferenciju.

- Srbija je opredeljena i privržena dijalogu, to ne radimo zbog datuma, već zato što želimo da rešimo ovaj problem - kaže Dačić, dodajući da se Srbija za to opredeljena.

- Treba uložiti mnogo truda, i uvažiti interese i jedne i druge strane - kaže on i ponavlja da zajednica srpskih opština koju Srbija predlaže je, prema njegovom mišeljenju, najbolje rešenje.

- Ne mogu da kažem da smo ni blizu ni daleko rešenja, i dalje postoje neke razlike, što se tiče nadležnosti i ovlašćenja. Ali, moram da kažem da smo nakon ovih sedam susreta izgradili odnos da iznalazimo rešenja. Srbija ne želi da kupuje vreme niti da igra bilo kakve igre. Mi vremena nemamo, ne zbog datunma, već zbog toga da bismo doveli naš narod i državu da živi kao i sav ostali svet. I zato, mislim da smo i danas ostvarili izvestan progres, bez obzira što smo imali više faza - rekao je Dačić izrazivši optimizam za naredna vremena.

Nakon premijera Dačiča obratio se i premijer Hašim Tači, koji je takođe ocenio da je ostvaren izvestan napredak.

- Naši narodi su izgubili mnogo vremena", rekao je on osvrćući se tom prilikom na, kako je rekao, ceo prethodni vek. "Tokom ovih šest meseci postigli smo značajan uspeh, koji je pre samo godinu dana bio nezamisliv - ocenio je kosovski premijer.

- Dogovor Kosova i Srbije znači i stabilnost u regionu - rekao je Tači i istakao da će Priština biti posvećena tom dijalogu, stabilnosti i miru, kao i svom putu ka EU.

Dvojica premijera će o ovoj temi pričati i pred Savetom bezbednosti za dva dana.

Ketrin Ešton se nije obraćala novinarima.

Ranije večeras, iz Brisela su sizale vesti da traje ubeđivanje premijera Srbije i premijera Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija, da održe zajedničku konferenciju za novinare nakon završetka današnje runde pregovora.

 Ovaj izvor nije mogao da otkrije nikakve druge detalje o toku razgovora koji su predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači počeli još jutros, ali je dodao da veruje da će ova runda biti završena tek kasno noćas.

Nešto ranije večeras američki diplomata zadužen za zapadni Balkan Filip Riker izjavio je da veruje da je moguće da će u dijalogu Beograda i Prištine biti postignut dogovor, pod uslovom da obe strane budu konstruktivne i usredsrede se na budućnost svojih naroda.

- Verujem da je moguće pronaći rešenje - rekao je Riker novinarima, nakon što je danas u Briselu imao niz odvojenih susreta sa učesnicima dijaloga i funkcionerima Evropske unije.

(I. M. / Izvor: B92/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perpetual

    20. mart 2013 | 20:41

    Možda tek sada možemo shvatiti koliki je bio uspeh kada je Milošević u Dejtonu ispregovarao nastanak Republike Srpske

  • Rale

    20. mart 2013 | 20:36

    Izdaja, kapitulacija....Sram da vas bude.

  • lipa

    20. mart 2013 | 21:20

    bravo za komentar Pertpual

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA