Dogovor u Briselu na vidiku, bez potpisivanja sporazuma?

- Neće biti potpisivanja bilo kakvog papira, ali će najverovatnije biti postignut načelni, usmeni sporazum između Beograda i Prištine, poput ranije postignutog sporazuma o carinama

  • 16

Sporazum između Beograda i Prištine u Briselu biće po svoj prilici postignut, ali bez potpisivanja, javlja dopisnik Radija slobodne Evrope iz Brisela Rikard Jozviak, pozivajući se na diplomate iz tima Ketrin Ešton.

Visoka predstavnica sastala se sa kosovskom delegacijom koju predvodi premijer Hašim Tači, u okviru osme runde dijaloga Beograd-Priština. Eštonova je prethodno razgovarala sa srpskom delegacijom koju predvodi premijer Ivica Dačić.

Maja Kocijančič, portparolka Ketrin Ešton, najavila je da je nakon odvojenih razgovora predviđen i trojni sastanak visoke predstavnice EU sa delegacijama Beograda i Prištine.

- Neće biti potpisivanja bilo kakvog papira, ali će najverovatnije biti postignut načelni, usmeni sporazum između Beograda i Prištine, poput ranije postignutog sporazuma o carinama, a detalji će biti ostavljeni na razradu radnim grupama. Dakle, večeras očekujemo dogovor, ali ne i potpisani dokument u kome ćete moći da pročitate šta je tačno dogovoreno - javlja dopisnik RSE Rikard Jozviak.

Na pitanje da li je dogovor već gotova stvar i da li će biti postignut sporazum, on je odgovorio:

- Logično je da će danas doći do sporazuma jer je to u najboljem interesu obeju strana. Naime, one više nemaju vremena za ponovni sastanak jer će visoka predstavnica EU Ketrin Ešton od danas do 15. aprila biti ekstremno zauzeta pisanjem izveštaja o srpsko-kosovskom dijalogu. Situaciju u kojoj su Beograd i Priština možete opisati sledećim rečima: večeras ili nikad. Dakle, dogovor ćemo najverovatnije večeras videti.

(D. Z. / Izvor: Slobodna Evropa)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sandzo

    2. april 2013 | 16:58

    Sa dogovorom Srbija-Kosovo ostavljaju se mnoga neresena pitanja drugih naroda u Srbiji.Posto sam iz Sandzaka pravedno bi bilo da se Sandzaku vrati autonomija koju je nekada imala.Ovako preko 300 000 Bosnjaka su zrtve srbijanskog ustava.Podsetio bih da je i Telegraf prenio vijest da u Sandzaku prema poslednjem popisu bosanski jezik smatra maternjim 60% populacije.

  • branko

    2. april 2013 | 16:41

    Ne nasedajte na trikove.Oni nemaju vremena.Da ne pokusavaju da nas izrade na brzinu ovaj sastanak bi se odrzao krajem godine.Ne verujte im ni kada poklone nose.Samo je vreme na nasoj strani.

  • Sandzo

    2. april 2013 | 19:39

    Bolje da razgovaramo o autonomiji nego da pregovaramo o nezavisnosti Sandzaka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA