Stefanović: Očekujem povoljniju ponudu iz Brisela

- Nagoveštaje o tome dobio sam od potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića - kaže predsednik Skupštine

  • 1

Predsednik Skupštine Srbije Nebojsa Stefanović izjavio je danas da očekuje da Srbija dobije povoljniju ponudu na današnjem nastavku pregovora s Prištinom u Briselu, kao i skoro potpisivanje sporazuma.

On je dodao da je nagoveštaje o tome dobio od potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

- Očekujem da danas, sutra ili za nekoliko nedelja taj sporazum postignemo, tako da zaštitimo interese Srba - kazao je Stefanović.

Funkcioner Srpske napredne stranke napomenuo je da su pitanje policije i pravosuđa na severu Kosova "crvena linija" iza koje Srbija neće ići u ovim pregovorima. Predsednik paralamenta najavio je da će se o dogovoru koji eventualno bude postignut izjasniti i Skupština Srbije.

- Kada bude bio postignut dogovor sednica će biti zakazama i o tom dogovoru će se poslanici izjašnjavati - kazao je Stefanović, i dodao da veruje našem pregovaračkom timu, a pogotovo Aleksandru Vučiću da će doneti ispravnu odluku.

Na pitanje šta se to promenilo od prethodne neuspele runde dijaloga do danas, predsednik Skupštine Srbije kaže da su svi shvatili da se nikakav strateški dogovor i rešenje neće postići bez dogovora sa Srbijom.

- Srpski pregovarači u Briselu pokušavaju da pronađu kompromisno rešenje, po kom bi obe strane nešto izgubile, a nešto dobile, i rešenje koje je primenljivo na terenu, jer, ukoliko nije primenljivo, nema nikakvu svrhu - rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da razmišlja o budućnosti i taj sporazum mora da se postigne, ali postoje i crvene linije ispod kojih nećemo ići, a te linije su: da se tri opštine pripoje Kosovskoj Mitrovici, kako bi se dobila jedna teritorija s većinskim srpskim stanovništvom, zatim policija koja mora da ima srpskog načelnika za srpske sredine i pravosuđe na koje će Srbi moći da utiču, odnosno da ga biraju.

Vlada i predsednik Srbije imaju zajednički stav po pitanju rešavanja pitanja Kosova i to je pitanje Srbije, a ne pojedinca, istakao je Stefanović.

 

(D. Z. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jadna mala

    17. april 2013 | 13:14

    Kad se ponasamo kao ozbiljna drzava onda i mozemo da ocekujemo da nas drugi uvazavaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA