PREGOVORI U BRISELU: Srbiji ispunjeni zahtevi?

Zajednica srpskih opština navodno će dobiti znatno šira ovlašćenja, a biće modifikovana i tačka sporazuma koja se odnosi na prisustvo i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama

  • 15

Zahtevi sa kojima je delegacija Srbije otišla u Brisel na desetu rundu pregovora sa Prištinom najverovatnije će biti ispunjeni!

Ipak, delegacija Srbije najverovatnije neće potpisati sporazum pre ponedeljka, 22. aprila.

Naime, kako javlja RTS srpska delegacija je dobila garancije da će tačka 14 - prisustvo i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama - biti modifikovana, na način koji će biti prihvatljljiv za Beograd.

Takođe, kako prenosi dnevni list "Blic" Zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji imaće predsednika, potpredsednika i Savet i pravo da bira regionalnog komandanta policije, ali i lokalne komandante u četiri opštine na severu, kao i na jugu, svugde gde prema etničkom sastavu Srbi čine većinu.

Premijer Srbije Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić otputovali su, oko 22 sata, sa ostalim članovima delegacije Srbije u Brisel na nastavak pregovora. Dačić i Vučić će se, oko osam časova narednog jutra, sastati sa generalnim sekretarom NATO Andresom Fog Rasmusenom od koga će zatražiti pismene garancije da vojska Kosova neće biti raspoređena na severu Kosova.

Sastanak sa šeficom EU za bezbednost i spoljnu politiku Ketrin Ešton počinje u podne.

Po povratku državnog tima iz Brisela, o sporazumu mora da se izjasni Vlada Srbije, koja će najverovatnije imati sednicu u ponedeljak, a nakon toga i skupština.  Glavni odbor Srpske napredne stranke zakazao je sednicu o Kosovu i Metohiji za nedelju, 21. april.

Još je ranije dogovoreno da četiri srpske opštine, Kosovska Mitrovica (severna), Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, imaju lokalne policijske komandire, a Zajednici opština neće biti pridodavane nove jedinice. To, praktično, znači da će policiju činiti Srbi koji sada predstavljaju 98 posto populacije na severu Kosmeta. Lokalne policijske komandire trebalo bi da imaju i opštine južno od Ibra u kojima su Srbi većina.

Prema tom izvoru, Beograd izričito insistira da Zajednica srpskih opština bude ta koja predlaže i imenuje regionalne komandante i da to može biti "crvena linija". Znatno je poboljšan predlog sporazuma i u oblasti pravosuđa. Predviđen je Okružni sud u Kosovskoj Mitrovici i isturena odeljenja tog suda u sve četiri opštine.

Izvor navodi da su za Zajednicu srpskih oština predviđena ozbiljna ovlašćenja, sa svim organima zajednice, sa predsednikom i potpredsednikom, sa skupštinom i savetom zajednice i da je to neuporedivo više od ranijih predloga.

Ingerencije zajednice opština uključuju nadležnosti nad delom obrazovnog i zdravstvenog sistema, kao i nad prostornim planiranjem i ekonomskim razvojem a te će delatnosti biti finansijski povezane sa Beogradom.

Na nastavak pregovora otputovali su, osim premijera i prvog potpredsdnika, savetnik predsednika republike Marko Ðurić i šef Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

(Telegraf.rs / Agencije, RTS, Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Образован

    19. april 2013 | 00:27

    Znaci biramo predsednike opstina,a Kosovo je siptarsko. To su pregovori?? Ahhaahahahaha. Kakva parada

  • русија

    19. april 2013 | 04:40

    бандо покварена

  • aquarius

    19. april 2013 | 03:24

    ... вас брисел ... вас датум ... вас еу

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA