KONAČNO: Srpska i albanska strana parafirale tekst sporazuma!

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton potvrdila da je dijalog Beograda i Prištine završen uspešno. Vučić: "U finalnoj verziji teksta prihvaćeni su svi srpski predlozi"

  • 25

Premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači parafirali su sporazum, koji im je u Briselu ponuđen, nakon devet rundi pregovora. U tekstu spotazuma, o kome u narednim danima treba konačno da se izjasne Vlada i Skupština Srbije, tačka devet, koja se odnosi na pitanje policije i izbora regionalnog komandanta ostala je ista, dok je tačka 14 promenjena.

Nakon parafiranja sporazuma, dve delegacije i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton uputili su se u sedište NATO, gde će imati sastanak o neprisustvu kosovske vojske na severu Kosova i garancijama za bezbednost Srba.

Prema najnovijim informacijama, Beograd je od NATO dobio garancije da kosovske bezbednosne snage neće moći da dolaze na sever Kosova, osim u slučaju prirodnih katastrofa i to uz saglasnost NATO i lokalne srpske zajednice.

- Prihvaćeni su predlozi Srbije, parafirao sa da je ovo predlog o kome će se izjasniti obe strane u narednim danima. To je do sada najpovoljniji tekst za srpsku stranu - rekao je Dačić i dodao:

- Zahvalan sam Eštonovoj, Aleksandru Vučiću i ostalim članovima delegacije. Posle sednice GO SNS i rukovodstava ostalih stranaka, Vlada Srbije će imati jedinstven stav oko ovog pitanja. Oko ovoga se ne smemo deliti. Ili ćemo jedinstveno prihvatiti ili jedinstveno odbiti.

Prema njegovim rečima, u narednim danima obe strane konačno će se izjasniti o tom dokumentu, koji sadrži 15 tačaka.

Dačić je naveo da je tačka devet sporazuma, koja se odnosi na pitanje policije i izbora regionalnog komandanta, ostala ista, a da je u parafiranom sporazumu precizirana tačka 14 u kojoj se sada navodi da Srbija ne sme da blokira Kosovo u evrointegracijama.

- Ranije je u tački 14 traženo da Srbija ne blokira Kosovo u zahtevima za članstvo u međunarodnim organizacijama, kao što je UN - objasnio je premijer Srbije.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon dijaloga da su u finalnoj verziji teksta prihvaćeni svi srpski predlozi.

- U finalnoj verziji teksta prihvaćeni svi srpski predlozi, nedirnuta tačka 9 i po srpskoj želji modifikovana tačka 14. - rekao je Vučić.

U finalnoj verziji prihvaćeni su svi predlozi Srbije. Tačka 9, koja se donosi na izbor policijskog komandira ostaće nedirnuta, dok je tačka 14 (kosovska stolica u UN) po srpskoj želji modifikovana.

Zajednica srpskih opština na Kosovu imaće predsednika, potpredsednika i Savet i pravo da bira regionalnog komandanta policije, ali i lokalne komandante u četiri opštine na severu, kao i na jugu, svugde gde prema etničkom sastavu Srbi čine većinu.

FILE: ISTORIJSKI DAN ZA SRBIJU I KOSOVO

Komesar za proširenje EU Štefan File čestitao je Srbiji i Kosovu na postignutom dogovoru i poručio je Srbiji da će imati punu Evrope.

File je naveo da je "od ključne važnosti da političko vođstvo i javnost i u Srbiji i na Kosovu podrže sporazum i aktivno pomognu u

njegovom sprovođenju".

- Ovo je prilika koja se ne sme propustiti. U interesu je svih zainteresovanih: ljudi koji žive na Kosovu, koji žive u Srbiji i regionu - naveo ne File.

On je rekao da sa visokom predstavnicom Ketrin Ešton radi na okončanju preporuka koje će u ponedeljak biti predstavljene, a čestitao je premijerima Srbije i Kosova, "na hrabrosti i posvećenosti tokom teških pregovora".

- Oba lidera su morala da nađu kompromis koji po definiciji nikada nije idealan za obe stane. Ovaj pristup konsenzusa pomoćiće obema zemljama u njihovim putevima ka EU. Tako funkcioniše EU. Nismo slabiji zato što pokušavamo da postignemo konsenzus, već nasuprot, mnogo smo snažniji zato što možemo postići kompomis - rekao je File.

TAČI: DOGOVOR ZNAČI PRIZNANJE KOSOVA

Šef prištinskog pregovaračkog tima kosovski premijer Hašim Tači ocenjuje da sporazum koji je postignut sa delegacijom Beograda garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Kosova.

- Ugovor koji je parafiran je između dve države predstavlja de jure priznanje Kosova od strane Srbije - rekao je Tači novinarima ispred zgrade evropske službe spoljnih poslova u Briselu.

On je rekao da očekuje da će države koje još nisu priznale Kosovo to što pre učiniti i da se nada da će Kosovo uskoro ući i u Ujedinjene nacije.

(A. P - D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Пера Ложач КМ

    19. april 2013 | 17:29

    Прихватање овог споразума је ИЗДАЈА ! Косовска Војска (ако је можемо тако назвати) ни до сада није била на северу КОСМЕТА, командири полицијских станица и до сада су били Срби ! Кога они то обмањују, коме причају приче за малу децу, нека продају шарене лаже неком другом. Никад република непостојеће државе и никад њихове интитуције С` вером у Бога, за Србију до смрти !!!

  • Pametnica

    19. april 2013 | 17:39

    Sto volim ove patriote na recima... A ti Crnogorac, i vase Rozaje i Ulcinj jos malo pa odose...

  • Pametnica

    19. april 2013 | 17:06

    E neka su...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA