VUČIĆ: Neka padne Vlada, sporazum ostaje! (VIDEO)

- Uveren sam da smo doneli pravu odluku, jedinu moguću, tešku da teža ne može biti - rekao je Vučić, i dodao da se sada "vodi žestoka kampanja u delu javnosti protiv sporazuma"

  • 26

Vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare zgradi Vlade, gde je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji, sporazumu s Prištinom i o Kosovu i Metohiji, poručio da Srbija mora da se ujedini!

On je odgovarajući na pitanje Telegrafa o stavu SPC-a u vezi sa sporazumom postignutog u Briselu, odgovorio da ne može da razume takav stav, kao i da su optužbe iznete u saopštenju sinoda SPC-a potpuno besmislene.

- Mi se ne mešamo u to što crkva radi i u to što crkva misli, ali čitajući njihovo saopštenje bio sam razočaran. Oni se pozivaju na tačku 14 prepisanu iz ranijih akata. To je potpuno besmislena rečenica koju su oni nazvali krunskim dokazom da smo priznali Kosovo. Nemojte da izmišljate, gospodo, jer oni koji su učestvovali u pisanju tih tekstova su to potpisivali mnogo godina pre toga...  Nemam nikakav problem da Amfilohije Radović izađe sa svojom izbornom listom i pobedi na izborima - istakao je Vučić.

Prvi potpredsednik Vlade kaže da primena sporazuma s Prištinom na terenu neće ići ni brzo, ni jednostavno. On je pozvao Srbe sa severa Kosova na jedinstvo oko sprovođenja Briselskog dogovora.

- Srbija u Briselu je donela jedinu moguću odluku. Vodili smo računa o bezbednosti i budućnosti Srba. Učinio sam sve što sam mogao da zaštitim naš narod, državu i savest mi je potpuno čista i mirna. Nismo likovali kada je EK dala preporuku za početak pregovora. Nisam izabran da budem ratni poglavica Srba, a vidim da se ovih dana mnogi kandiduju za ovu funkciju. Ima ih koji bi da udaraju u ratne bubnjeve, pod uslovom da su bubnjevi u Beogradu, a ne u Drenici - rekao je on, i dodao:

- Moći ćemo da se pohvalimo kada građani budu bolje živeli i kada budu mogli da sagledaju bolju budućnost za sebe i svoju decu. Srbija mora da ide napred i mora da se ujedini.

On je poručio da je vlast spremna za referendum o sporazumu iz Brisela, uz uslov da se svi obavežu da će nakon njega prihvatiti odgovor većine.

- Razjedinjeni ne možemo mnogo. Ako postoji potreba, preispitaće se narodna volja, ali samo sa jednim ciljem i uz jedan uslov - to je da iz njega izađemo ujedinjeni, odnosno da se svi obavežu da će odgovor većine podržati na kraju - rekao je Vučić.

On je poručio da raspisivanje referenduma više ne zavisi od njih, već od onih koji će dati odgovor na taj uslov i odlučiti da li će Srbija posle referenduma biti ujedinjena.

- To nije pitanje skrivanja iza nečega, jer mi jasno kažemo šta hoćemo - rekao je Vučić.

To znači, naveo je Vučić, da Srbi sa Kosova pristanu i da posle referenduma, u slučaju da sporazum bude prihvaćen, učestvuju u njegovoj implementaciji. Vučić je ponovio raniji stav da će negativan odgovor na referendumu značiti i pad Vlade i njegovu ostavku.

Prvi potpredsednik Vlade je na konferenciji za novinare istakao da je u prošlosti Srbija plaćala cenu nejedinstvu životima desetinama hiljada svojih ljudi, ali i gubljenjem budućnosti i perspektive za narod.

- Uveren sam da smo doneli pravu odluku, jedinu moguću, tešku da teža ne može biti - rekao je Vučić, i dodao da se sada "vodi žestoka kampanja u delu javnosti protiv sporazuma".

Kampanju je ocenio razumljivom iz ugla kosovskih Srba, ali je dodao da ona sadrži i brojne nesitinitosti i laži.

- Laži govore da dajemo, predajemo i priznajemo Kosovo. To rade razne institucije, pa čak i one koje treba da rade na jedinstvu naroda, one rade na tome da podele budu što jasnije i što veće i da se dogovori ne postignu - rekao je Vučić.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kropir

    25. april 2013 | 16:47

    Svaka čast vuče tisi najboli čovek i političar samo napred

  • sisoje

    25. april 2013 | 17:22

    Politicar kog nisam podosio,ali posle svega ovoga Bravo majstore

  • Glasac

    25. april 2013 | 17:55

    E moj Vucicu odsekao bih ruku sebi zato sto sam glasao za vas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA