VUČIĆ: I Miloš je znao kako da sačuva srpske glave (FOTO)

- Većina građana nije srećna zbog briselskog sporazuma, ali znaju da moramo da nastavimo borbu za Kosovo i za opstanak i prosperitet Srbije - rekao je vicepremijer koji je naveo da "ako odgovor na referendumu bude negativan, to znači da nema više vlade"

  • 12

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da većina građana nije srećna zbog briselskog sporazuma, ali zna da mora da se nastavi borba i za Kosovo i za opstanak, prosperitet i budućnost Srbije.

- Imate 10 odsto ekstremista koji će da izgovaraju najružnije reči, 10 odsto lažnih građanskih ekstremista koji će da prihvate da se odmah odreknemo i Negotina i Zaječara i Kragujevca, i imate 80 odsto običnog naroda, u koje računam da spadam i ja, koji nisu srećni ni zadovoljni, pomalo su tužni, ali znaju da mora da se živi, da život teče dalje i da moramo da nastavimo borbu za Kosovo i za opstanak i prosperitet Srbije i za napredak Srbije - rekao je Vučić.

Vučić je ponovio da "sasvim razume" Srbe sa KiM i da "niko nije srećan ni zadovoljan" sporazumom.

- Zbog toga što ne lažemo ljude, što nismo fabrikovali istinu i što nismo predstavljali nešto boljim nego što jeste, ljudi i te kako shvataju poziciju u kojoj se Srbija nalazi - kazao je prvi potpredsednik Vlade na svečanosti otvaranja stalne postavke u Konaku kneza Miloša.

On je podsetio da je knez Miloš Obrenović jedan od najzaslužnijih za stvaranje moderne Srbije i da je "znao kada treba da se napravi razlika između glava i granica i kako i koliko je potrebno sačuvati srpske glave".

- Miloš je čovek koji je svojim britkim umom, ali istovremeno i svojom strogošću i odlučnošću usudio bih se da kažem najzaslužniji za stvaranje moderne srpske države - primetio je Vučić.

Vučić je ukazao da sprovođenje briselskog sporazuma neće biti ni lako, ni jednostavno, jer neki u Prištini pokušavaju da sprovode ono što nije deo sporazuma, ali će, upozorio je, pregovarački tim Beograda voditi računa o nacionalnim interesima

- Vidim da neki ne žele ni da čitaju sporazum u Prištini, već bi ono što su pre bili naumili sada da sprovode. Očigledno neće biti lako, ni jednostavno, ali to je na timu koji će da razgovara i sasvim sigurno će voditi računa o našim nacionalnim interesima - rekao je Vučić.

"Pitanje može biti samo za ili protiv sporazuma"

Aleksandar Vučić izjavio je danas da referendumsko pitanje može biti "da li ste za biselski sporazum ili ne", ali da to nikako ne može biti: da li Kosovo treba da ostane u Srbiji.

Vučić je u emisiji "Stav Srbije" na TV Prva podsetio da je Srbima sa severa ponuđeno da se održi referendum, ali da oni, u slučaju da većina podrži sporazum, moraju da ga prihvate i da učestvuju u njegovoj primeni.

On je rekao da u slučaju da sporazum na referendumu ne dobije podršku ne bi ostao na vlasti.

Sporazum je, objasnio je, "način da Srbija opstane, da ne budemo izlovani, da nam ne uvode vize", a u suprotnom on, kako je rekao, ne želi da učestvuje.

- Ako odgovor na referendumu bude negativan, to znači da nema više vlade - zaključio je Vučić.

Upitan da li očekuje da će Srbi sa severa KiM pristati na dogovor o referendumu, on je rekao: "Takvom odgovoru se nadam u utorak, a plašim se da ga neće biti".

"Samo izbori mogu da promene odluku državnog vrha"

Prvi potpredsednik vlade rekao je da se mora postići dogovor sa Srbima sa severa, ali da se odluka rukovodstva zemlje o briselskom sporazumu može menjati samo na izborima.

- Mi taj dogovor moramo da postignemo, a odluku rukovodstva zemlje (o briselskom sporazumu) mogu da promene na izborima, na referendumu - ako većina naroda kaže da je protiv, ali uličnim protestima nikad - rekao je Vučić, napominjući da se na se na tim protestima obično okupi sto - dvesta ljudi.

On je dodao i da je važno što vlast ne koristi moć da bi ucenjivala Srbe sa severa, ali da od njih traži da dobro razumeju poziciju cele Srbije i sve probleme sa kojima se suočavamao.

Vučić je poručio i da Srbija treba da ima podršku i Rusije, i zapadnih zemalja.

- Onaj ko misli da možemo da vodimo zemlju bez podrške Zapada, neka je vodi sam - rekao je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan Tepic

    28. april 2013 | 14:51

    Nije posteno sto Vucic spominje slavnog Knjaza Milosa Obrenovica samo kad njemu to odgovara i na nacin koji njemu odgovara.Veliki Knjaz Milos je potpis stavljao samo kad je nesto dobro izdejstvovao za Srbiju i kad je uvecavao tadasnju Srbiju i to se dogadjalo nakon 4 veka pod turskom vlascu,dok ovi nasi danasnji vlastodrsci od gotovog prave veresiju i od najvecih pobednika i oslobodioca u oba balkanska i u oba svetska rata prave najvece gubitnike i to sada kada je konacno na celu Velike i bratske Rusije najveci drzavnik sveta Vladimir Putin.Cista izdaja.

  • Raspišite referendum pa ćete da vidite šta misli narod.

    28. april 2013 | 14:52

    Raspišite referendum pa ćete da vidite šta misli narod.

  • Nyx

    28. april 2013 | 15:41

    On se usudio da spominje Milosa Obrenovica,strasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA