NEMAČKO MINISTARTSTVO: Vestervele će tražiti brzu primenu sporazuma

- Na kraju krajeva, kosovski konflikt treba da se okonča korak po korak tako da obe zemlje mogu da gledaju u budućnost - napominje ministarstvo spoljnih poslova Nemačke

  • 4

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele dolazi u nedelju u dvodnevnu posetu u Beograd i Prištinu kako bi obe strane ubedio u neophodnost brze i održive primene briselskog sporazuma.

Napominjući da se poseta Vestervelea odvija u dogovoru sa Ketrin Ešton, ministarstvo ističe da šef nemačke diplomatije sa sagovornicima u Beogradu i Prištini želi da doprinese uspehu njenih napora. Uz konstataciju da Nemačka podržava države zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU, ministarstvo je ocenilo da "još treba savladati nerešene konflikte, a pre svega između Srbije i Kosova".

- Na kraju krajeva, kosovski konflikt treba da se okonča korak po korak tako da obe zemlje mogu da gledaju u budućnost - napominje ministarstvo, podsećajući da je Srbija je već kandidat za pristupanje EU, ali da je "za početak pristupnih pregovora uslov napredak u odnosima sa Kosovom".

Nemački mediji su preneli i ocenu zamenika portparola Ministarstva inostranih poslova u Berlinu Martina Šefera da je cilj posete nemačkog šefa diplomatije da brisleski sporazum što pre dobije i konkretan vremenski plan primene.

Implementacija tog sporazuma je, kako ističu nemački mediji pred Vestervelovu posetu Beogradu i Prištini, uslov za dalje približavanje i Srbije i Kosova Evropskoj uniji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    17. maj 2013 | 21:10

    Ja, Ich verstehe. Aber, ...

  • hercegov grad

    18. maj 2013 | 11:16

    pa onaj ko je mislio da je kraj mukama Srbije,prevario se.I da se Kosovo prizna kao drzava postajace novi uslovi.Kosovo ce pre Srbije uci u Evropu.Nije. moguce da neko veruje da nas Nemci vole,a zagorcali smo. im zivot,makar dva puta.Ocekujem da Srbija postane svesna dajoj nije mesto u propaloj tvorevini koja se zove Evropska unija.To. mora propasti,a sta onda.

  • mico

    18. maj 2013 | 11:32

    jos jedan Gay,dokle vise sanjima???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA