Vestervele ohrabruje, Vučić očekuje datum i investicije (FOTO) (VIDEO)

- Želim vas ohrabriti da teške odluke donosite na ispravan način i hrabro. Naše dve zemlje su evropske, i mi i vi smo deo Evrope i mi smo jednaki parteri. Duboko smo uvereni da je najboji deo naše budućnosti pred nama - poručio je Vestervele

  • 0

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele doputovao je danas popodne u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je vicepremijer Aleksandar Vučić, koji će večeras biti i prvi sagovornik nemačkog ministra.

Vestervele će u ponedeljak razgovarati i s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

On je na aerodromu izjavio da je ključni preduslov za napredak Srbije na putu ka EU dogovor o primeni briselskog sporazuma, početak njegove primene korak po korak, uz opipljiv napredak, a vicepremijer Aleksandar Vučić poručuje da je ubeđen da će Srbija u junu dobiti datum za pregovore o članstvu.

Vestervele je po sletanju na beogradski aerodrom, gde ga je dočekao njegov prvi sagovornik u Beogradu, viceperemijer Vučić, poručio da dolazi radi ohrabrenja "u zaista istorijskom trenutku za Srbiju" i da Nemačka i Nemci žele da daju doprinos kako bi Srbija donela pravu pdluku u cilju ekonomskog razvoja zemlje.

- Želim vas ohrabriti da teške odluke donosite na ispravan način i hrabro. Naše dve zemlje su evropske, i mi i vi smo deo Evrope i mi smo jednaki parteri i hoću da dam doprinos da mukotrpni pregovori, koji su dali istorijski vrhunac 19. aprila, sada budu uspešno sprovedeni. Duboko smo uvereni da je najboji deo naše budućnosti pred nama -  poručio je Vestervele, zahvaljujući na "izrazito srdačnom gostoprimstvu".

- Poznajemo se dobro, imamo poverenja jedni u druge i razmenjujemo stavove po odlučujućim pitanjima - istakao je on i ponovio da Nemačka i Nemci žele da daju doprinos da Srbija donese pravu odluku u cilju ekonomskog razvoja zemlje. Sada je to još više u interesu Srbije i njenih građana - ukazao je on.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić koji je dočekao Vestervelea na aerodromu, rekao je da je po prirodi pesimista, ali da veruje da je Srbija ipak zaslužila i da juna treba da dobije datum početka pristupnih pregovora sa EU.

Vučić je, istakavši da Beograd "zna šta će biti zahtevi Nemačke" i da će Vestervelea zanimati pre svega šta je to što može da se uradi povodom implementacije briselskog sporazuma i evropskog puta Srbije, naglasio da i Srbija "ima svoja pitanja", koja su za nju ključna i najvažnija pored pomenutih.

Za Srbiju je, prema njegovim rečima, od presudne važnosti napredak ekonomije i više investicija.

- Nismo tražili niti molili ni za datume niti za sporazume, ali zato ćemo moliti i tražiti od Nemačke i Evropske unije veću pomoć u razvoju Srbije i mnogo više investicija - rekao je Vučić koji je dodao da je to više puta već preneo sagovornicima iz Nemačke i EU.

Prema njegovim rečima Srbija će se otvoriti, napraviti propise koji će privući više investicija i biti evropski u svakom smislu.

On je naglasio da piosle dobijanja datuma ne očekuje pohvale u medijima, već konkretnu podršku:

- Očekujemo od Nemačke veliku pomoć i podršku ne samo na evropskom putu, već na najkonkretnijem ekonomskom razvoju Srbije. Uveren sam da će nam nemački prijatelji na tom planu pomoći - rekao je Vučić.

- Uveren sam da će naši nemački partneri - prijatelji, svoju reč i po tom pitanju održati - zaključio je Vučić.

Vestervele će posetiti i Prištinu uoči 21. maja i novog susreta u Briselu Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija, na poziv visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, na kojem će tema biti primena sporazuma o normalizaciji odnosa, postignutog 19. aprila. Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju napomenulo da se Vesterveleova poseta odvija u dogovoru sa Eštonovom i da šef nemačke diplomatije želi da doprinese uspehu njenih napora.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA