Počeo referendum Srba na severu Kosova

Do podneva na glasačka mesta izašlo 21 odsto upisanih građana. U severnoj Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku glasa se danas, u Leposaviću sutra.

  • 0

U tri opštine na severu Kosova danas do podneva na referendum je izašlo 21 odsto upisanih građana ili 4.842 glasača, saopštio je predstavnik referendumske komisije zadužen za odnose sa medijima Ljubomir Radović, dodavši da glasanje protiče bez problema.

Radović je na konferenciji za novinare u Zvečanu izjavio da je u tom gradu do podneva izašlo 15 odsto građana, u Zubinom Potoku glasalo je 11 odsto, a u Kosovskoj Mitrovici 3.062 ili 30,1 odsto ukupnog broja građana s pravom glasa.

Referendumsko pitanje je: "Da li prihvatate institucije takozvane Republike Kosovo". Glasačka mesta, njih 49, su otvorena u sedam i biće zatvorena u 19 časova. .

U severnoj Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku građani glasaju dva dana, a u Leposaviću samo 15. februara, na Dan državnosti Srbije.

Prema rečima Radović, referendum donekle ometaju loše vreme i neprohodni seoski putevi.

Referendumu se protive predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu i prištinske vlasti, navodeći da on neće imati nikakve pravne posledice. Protiv referenduma su i zvaničnici iz Beograda jer smatraju da će pogoršati položaj Srbije i kosovskih Srba.

Radović je kazao da je odštampano 35.500 glasačkih listića, sa rezervnih 0,3 odsto, a da je svaka opština odredila koliko će listića štampati dvojezično, na srpskom i albanskom jeziku.

Prema njegovim rečima, za sada nema informacija da će Albanci učestvovati na referendumu, a iz tri sela (Žaži, Boljetinu i Lipi), u opštini Zvečan u kojima žive Albanci, poručeno je da ne žele da glasaju.

- Glasaće se na 82 mesta, u Kosovskoj Mitrovici na 13, u Zvečanu na 11, u Zubinom Potoku na 25 i u Leposaviću na 33 mesta - objasnio je Radović.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA