Oficiri za vezu od 17. juna na radnim mestima

- Niti Ljuljzum Peci, koji će biti u Misiji EU u Beogradu, niti ja, koji ću biti Kancelariji EU u Prištini, nemamo diplomatski status - tvrdi srpski predstavnik u Prištini Dejan Pavićević

  • 4

Oficiri za vezu Beograda i Prištine, Dejan Pavićević i Ljuljzim Peci, počeće da rade od ponedeljka, 17. juna, kada će stići u Kancelariju Evropske unije u Prištini, odnosno u Misiju EU u Beogradu.

Pavićević kaže da ni on ni Peci nemaju diplomatski status.

- Niti Peci, koji će biti u Misiji EU u Beogradu, niti ja, koji ću biti Kancelariji EU u Prištini, nemamo diplomatski status. Ponavljam da to niti su diplomatske misije, niti ambasade, niti kancelarije za vezu, to su oficiri za vezu, to su ljudi koji će olakšati komunikaciju u okviru implementacije sporazuma - rekao je Pavićević, i dodao:

- U Prištinu ću stići tačno u 12 časova u zgradu EU, gde će se nalaziti moja kancelarija i tu ću održati nekoliko pripremnih sastanaka sa predstavnicima Kancelarije EU i visokim predstavnikom Samuelom Žbogarom, a moguće i sa predstavnicima Euleksa. Otprilike će tako izgledati moj prvi radni dan u Prištini.

Slično se očekuje i u Beogradu, dodao je Pavićević, gde će Peci takođe u podne stići u misiju EU, sastati se sa ljudima iz te misije, a verovatno i sa njenim šefom Vensanom Dežerom.

- Tako ćemo početi da obavljamo naše funkcije oficira za vezu, ja u Prištini, a on u Beogradu - podvukao je Pavićević.

Oficir za vezu Beograda pred put u Prištinu navodi da se oseća potpuno bezbedno i da se nada da u tom smislu neće biti problema. On je objasnio da će u početku imati 24-časovnu policijsku zaštitu, kao i da će se to promeniti, ukoliko prestane potreba za celodnevnim obezbeđenjem.

- Nadam se da će za tako nečim brzo prestati potreba i da ćemo moći da se krećemo slobodno i bez policijske zaštite - kaže Pavićević.

On očekuje komunikaciju sa Srbima koji žive u Prištini, uz nadu da će ih vremenom biti više u tom gradu, kao i sa Srbima koji žive u Gračanici, Čaglavici, ali i onima koji se nalaze južno i severno od reke Ibar.

Pavićević je dodao da će osnovna komunikacija biti sa Euleksom. Prema njegovim rečima, komuniciraće i sa Albancima kako bi se olakšala implementacija, kako je rekao, celog ovog dogovora.

- Imam vrlo jasne instrukcije vlade i ja ću se tih instrukcija držati, sve u cilju bolje implementacije i stvaranja boljih uslova za život Srba na Kosovu i Metohiji - poručio je Pavićević.

On je precizirao da će, u skaldu sa dogovorom iz Brisela, imati pravo na vozača i asistenta, isto kao i Peci u Beogradu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • debeli_blaf

    14. jun 2013 | 19:37

    da olakšate život? kako te bre nije sramota.vi u srbiji nemožete olakšati život nikome ko nije sa vama u vlasti,a ne nekome na kosovu.

  • стрептомицин

    14. jun 2013 | 23:31

    Лаж и обмана. Ово је само први корак у успостављању пуних дипломатских односа.

  • русија

    14. jun 2013 | 21:25

    послали су овога са бејбифејсом да решава проблеме. овај је кући својој жена

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA