SPORAZUM NA SNAZI: Litvanija ratifikovala SSP sa Srbijom!

Današnjom ratifikacijom u litvanskom parlamentu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU stupio na snagu

  • 0

Litvanski parlament ratifikovao je danas Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

- Pre nekoliko minuta litvanski parlament je ratifikovao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU - rekao je Rimantos Stankevičijus, zamenik direktora Odeljenja za međunarodne odnose u litvanskom parlamentu.

Litvanija je bila poslednja zemlja koja nije ratifikovala SSP, a današnjom ratifikacijom Sporazum automatski stupa na snagu.

Srbija i EU su potpisale SSP 29. aprila 2009. godine, ali da bi stupio na snagu bilo je neophodno da ga ratifikuju parlamenti svih država članica i Evropski parlament.

Do ratifikacije primenjivan je Prelazni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima, koji prestaje da važi od trenutka stupanja na snagu SSP.

Dve najvažnije obaveze koje Srbija preuzima SSP-om su uspostavljanje zone slobodne trgovine sa EU i usklađivanje zakonodavstva Srbije sa pravom EU.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA