Evo šta su se ministri EU dogovorili o Srbiji

Očekuje se da Evropski savet u junu odluči o datumu početka pregovora sa Srbijom, imajući u vidu preporuke Saveta ministara o tome da bi prva međuvladina konferencija sa Srbijom trebalo da se održi najkasnije januara 2014

  • 1

Šefovi diplomatija zemalja EU preporučili su Evropskom savetu da otvori pristupne pregovore sa Srbijom i pregovore o Sporazaumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom.

Očekuje se da Evropski savet u junu odluči o datumu početka pregovora sa Srbijom, imajući u vidu preporuke Saveta ministara o tome da bi prva međuvladina konferencija sa Srbijom trebalo da se održi najkasnije januara 2014, navodi se u danas objavljenom sopštenju sa sastanka Saveta za opšte poslove.

Deo saopštenja sa sastanka održanog 25. juna u Luksemburgu koji se odnosi na Srbiju i Kosovo agencija Beta je prenela integralno:

"U raspravi o proširenju i Procesu stabilizacije i pridruženja Savet (ministara) se saglasio da preporuči Evropskom savetu (šefovi država i vlada EU) da otvori pristupne pegovore sa Srbijom. Savet (ministara) se takođe u načelu saglasio sa nacrtom zaključaka kojima se odobrava početak pregovora o Sporazumu o stabilziaciji i pridruživanju (SSP) između EU i Kosova, koji treba da budu usvojni 28. juna 2013, nakon neophodne procedure...

Savet je odao priznanje liderima Srbije i Kosova za napredak ostvaren u dijalogu uz posredovanje EU i pozdravio prvi sporazum o principima normalizacije odnosa od 19. aprila kao značajnu prekretnicu, kao i sporazum o primeni koji je usledio i konkretne korake preduzete proteklih sedmica".

U nastavku saopštenja se kaže: "Savet (ministara) je preporučio Evropskom savetu da pozove Komisiju da bez odlaganja podnese predlog za pregovaracki okvir sa Srbijom u koji bi bio uključen novi pristup poglavljima o pravosuđu, osnovnim pravima, slobodi i bezbednosti...

Takođe je predloženo Evropskom savetu da pozove Komisiju da sprovede proces analitičkog pregleda zajedničkih pravnih tekovina (acquis communataire) sa Srbijom (takozvani skrining proces)."

"Od junskog Evropskog saveta očekuje se da odluči o datumu za početak pregovora sa Srbijom, imajući u vidu preporuku Saveta (ministara) za održavanje prve međuvladine konferencije sa Srbijom najkasnije januara 2014...Evropski savet će takođe biti pozvan da odluči da li želi da potvrdi pregovarački okvir koji treba da usvoji Savet (ministara)...

Savet (ministara) je podvukao da trajan vidljiv i održiv napredak u normalizaciji odnosa, uključujući primenu do sada postignutih sporazuma, ostaje od suštinskog značaja za nastavak evropskog puta i za Srbiju i za Kosovo...

Kada je reč o sporazumu od 19. aprila i pratećim planovima primene, visoka predstavnica i Evropska komisija se pozivaju da nastave da izveštavaju Savet (ministara) o napretku Srbije i Kosova u njihovom sprovođenju", piše u saopštenju Saveta za opšte poslove sa sastanka 25. juna u Luksemburgu.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bOomERaNG

    26. jun 2013 | 17:51

    Hocel i Kosovo sa vama u EU :) ?! Postacete jos bratski narodi ;) al ako vama SRbima opada a Albancima raste !! Natalitet :)) tako da ubuduce mozete ocekivati da vam se u Beogradu zavijori Albanski bajrak ;)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA