RASMUSEN: Budućnost Srbije je u NATO-u!

Rasmusen je istakao da bi "snažnije veze kako s Evropskom unijom, tako i s NATO-om" stvorile nove mogućnosti za narod Srbije, i dodao da je to "najveća strategijska perspektiva" koju on vidi

  • 11

Iako u Srbiji postoji izvesna netrpeljivost prema NATO-u zbog prošlosti, ali sam uveren da je budućnost Srbije u EU i NATO-u, izjavio je generalni sekretar NATO-a.

- Srbija je ključni igrač u regionu - rekao je Anders Fog Rasmusen u razgovoru s dopisnikom Bete u Briselu, a posebno je ukazao i na važnost sporazuma Beograd-Priština za ceo region.

Rasmusen je istakao da bi "snažnije veze kako s Evropskom unijom, tako i s NATO-om" stvorile nove mogućnosti za narod Srbije i dodao da je to "najveća strategijska perspektiva" koju on vidi.

- Otud, s mog stanovišta, ja bih najviše voleo da se ojačaju odnosi između Srbije i NATO-a u idućim godinama - stavio je do znanja čelnik Atlantskog saveza.

Generalni sekretar NATO-a rekao je da je nedavno posetio Pećku patrijaršiju gde je razgovarao s više verskih velikodostojnika koji su zatražili da "NATO nastavi da i dalje bdi nad bezbednošću njihovih manastira i kulturnih objekata".

Na pitanje da li smatra da sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova ima upliva na stabilizaciju celog regiona, generalni sekretar NATO-a je rekao da je njegova celovita ocena da je došlo do opšteg napretka na celom Zapadnom Balkanu, a da je sporazum Beograd-Priština bio od najveće važnosti.

Rasmusen je odao priznanja političkim vođama u Beogradu za njihovu "političku odlučnost da se nađe rešenje koje otvara put za pokretanje pregovora o članstvu Evropske unije sa Srbijom".

- Ja zaista mislim da je u interesu naroda u Srbiji da se približi Evropskoj uniji i sagleda niz novih prilika za napredak. A to pomaže stabilnosti, bezbednosti regiona i otud imam veoma povoljnu ocenu tog razvoja - naveo je Rasmusen.

Demokratska stranka Srbije ocenila je da generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen ima "jalove i podle namere" kada izjavljuje da je budućnost Srbije u strukturama NATO-a.

 

- Jalove su i podle namere generalnog sekretara NATO-a kada kaže da je budućnost Srbije u ovom vojnom savezu. Zna dobro Rasmusen da je Srbija 2007. godine proglasila vojnu neutralnost - navodi se u pisanoj izjavi portparola DSS-a Petar Petković.

Prema njegovim rečima, vojna neutralnost Srbije biće "dodatno pojačana" kada ona proglasi i političku neutralnost, za koju je uslov odbacivanje evropskih integracija.

Na pitanje da li će normalizacija odnosa Beograda i Prištine uticati na to da NATO smanji trupe na Kosovu, čelnik Atlantskog saveza je naveo da je procena da je tokom razdoblja primene sporazuma Srbije i Kosova važno da NATO ostane na Kosovu s nesmanjenim brojem trupa.

- Naravno da ćemo još procenjivati bezbednosne prilike, ali u ovom trenutku nemamo planova da smanjujemo trupe Kfora - rekao je Rasmusen.

(Telegraf.rs / B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dalibor

    5. jul 2013 | 16:46

    Antihrist na zemlji nastavlja da vlada i da siri imperiju! Ali docice kraja i njima!

  • Srdan

    5. jul 2013 | 17:34

    Nema NATO oni hoce da nasi ginu za njih !

  • Cp6uH

    5. jul 2013 | 18:21

    Onog trenutka kad Srbija bude usla u nato, ja izlazim iz nje. Odlazim i odricem se srpskog drzavljanstva!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA