Vučić: Idemo na izbore ako SPS i URS neće ozbiljne reforme!

- Moj predlog Glavnom odboru neće biti promena samo jednog ministra, već više ministara, a očekujem od koalicionih paertnera isti nivo odgovornosti - kaže lider naprednjaka. Konačna odluka o rekonstrukciji Vlade biće doneta na Glavnom odboru SNS, koji bi trebalo da bude održan krajem sledeće nedelje

  • 8

Prvi potpredsednik Vlade i lider SNS Aleksandar Vučić najavio smene u ministarstvima kulture, sporta i odbrane, ali od SPS i URS traži da žrtvuju po dva ministra. SNS je spreman da u predstojećoj rekonstrukciji Vlade da čak tri svoja ministarstva - odbranu, kulturu i sport, a koalicioni partneri, pre svih SPS, imaju rok od pet dana da se odluče kog će smeniti ili će se ići na izbore!

Od svih članova Vlade Srbije, samo je prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić priznao za „Blic“ da je u prethodnih godinu dana pravio greške. Drugi ministri uglavnom nisu želeli da odgovore na pitanje, dok neki ocenu o svom učinku prepuštaju liderima vladajuće koalicije.

Sednica Predsedništva Srpske napredne stranke na kojoj se razgovaralo o učinku njenih ministara i kadrovskim rešenjima za rekonstrukciju Vlade, završena je posle pet i po sati. Lider SNS Aleksandar Vučić saopštio je da će na Glavnom odboru stranke, 20. jula, predložiti smenu više ministara i istakao da od koalicionih partnera očekuje isti nivo odgovornosti.

Vučić je posle sednice Predsedništva stranke saopštio da je na sednici bilo reči o personalnim rešenjima, da nije postignuta puna saglasnost "po svim pitanjima", a imena ministara koji će biti zamenjeni nije naveo.

- Promenićemo ne jednog, već više ministara - precizirao je.

On je novinarima rekao da ga je Predsedništvo ovlastilo da na Glavnom odboru stranke, iduće subote, iznese mere i predloge za rekonstrukciju Vlade Srbije, kad je reč o SNS.

- Ključni cilj vlade posle rekonstrukcije mora biti zapošljavanje Srbije - rekao je Vučić, pa nastavio:

- Mi smo imali ozbiljne, duge razgovore, o ciljevima, programu. Ključni cilj je zapošljavanje Srbije, zapošljavanje građana i spuštanje nivoa nezaposlenosti ispod 20 odsto - naglasio je Vučić.

On je naveo da je danas bilo reči o svim problemima funkcionisanja vlasti, kao i o personalnim rešenjima.

- Nismo u potpunosti postigli saglasje o svemu, ali sam dobio ovlašćenje da Glavnom odboru stranke predočim mere i predloge za politiku i rekonstukciju Vlade - naglasio je on.

Vučić je rekao da je od Predsedništva tražio ono što će, kako je rekao, tražiti i od Glavnog odbora stranke - da prihvate najozbiljnije promene, jer ovo je, kako je primetio, prvi put da jedna vlada bez prevelikog pritiska javnosti i opozicije raspravlja o sopstvenoj rekonstrukciji:

- Moj predlog Glavnom odboru biće temeljna rekonstrukcija Vlade. Moj predlog neće biti promena samo jednog ministra, već više ministara, a očekujem od koalicionih paertnera isti nivo odgovornosti.

Lider Srpske napredne stranke izjavio je da će u naredna dva, tri dana biti odlučeno ko će biti glavni pregovarač u nastavku procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji. On nije govorio o imenima, ali je naveo da Predsedništvo SNS nije bilo "inspirisano pisanjem medija".

- Razgovarali smo o tome, i u naredna dva, tri dana trebalo bi da bude određen glavni pregovarač - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje ko će biti na toj poziciji.

Partijski vrh SNS razgovarao je i o rezultatima rada svojih ministara, državnih sekretara i drugih državnih funkcionera, a iduća sedmica trebalo bi da bude ključna za dogovor o personalnim rešenjima u Vladi Srbije.

Konačna odluka o rekonstrukciji vlade biće doneta na Glavnom odboru SNS, koji bi trebalo da bude održan krajem sledeće nedelje.

(Telegraf.rs /Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA