Šta su teme prvih pregovora sa EU?

Za svako poglavlje biće dva sastanka, a glavna pažnja će odmah biti posvećena ključnim poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, nezavisnosti i delotvornosti pravosuđa, temeljnih sloboda i prava, bitke protiv korupcije i organizovanog kriminala

  • 3

Pregovori o članstvu EU sa Srbijom počeće poglavljima koja se tiču vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala.

Jedno poglavlje (35) o "ostalim pitanjima" obuhvatiće i sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa s Prištinom.

To su agenciji Beta potvrdili upućeni funkcioneri u Evropskoj komisiji koji su istakli da će evropski komesar Štefan File i glavni odgovorni u Evropskoj komisiji za odnose sa Srbijom u sredu doći u političku posetu u Beograd, da bi u susretu sa srpskim zvaničnicima sagledali dokle se došlo u evropskim reformama u Srbiji.

Uporedo treba vrlo brzo da počne i tehnički, stručan postupak analize i procenjivanja reformi (skrining) za svako poglavlje pregovora, što će verovatno trajati do kraja iduće godine.

File će čelnicima Srbije uputiti čestitke za napredak, rekli su ovi izvori, objasnivši da, isto kao i u pregovorima s Crnom Gorom, pregovori treba da počnu od poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu zakona, pravosuđe i osnovna prava, pravdu, slobodu i bezbednost.

Takođe će tim Evropske komisije u četvrtak održati seminar u Beogradu s nadležnima u državnoj upravi Srbije koji neposredno rade na reformama i odnosima s EU i samom Komisijom.

Sam pregovarački okvir, mandat za pregovore o članstvu sa Srbijom će Evropska komisija podneti Grupi za proširivanje (prijem novih članica) EU na zasedanju u Briselu 26. jula, a rasprava o mandatu će početi u septembru.

Kako je u junu odlučio Evropski savet, vođi EU, okvir za pregovore mora da usvoji Savet ministara i da ga potvrdi Evropski savet.

To će se, prema upućenim funkcionerima u Evropskoj komisiji, po svemu sudeći, dogoditi u decembru kad redovno zasedaju šefovi država ili vlada EU, a onda će do kraja januara biti održana međuvladina konferencija EU-Srbija čime će zvanično početi pregovori.

Za svako poglavlje biće dva sastanka, a glavna pažnja će odmah biti posvećena ključnim poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, nezavisnosti i delotvornosti pravosuđa, temeljnih sloboda i prava, bitke protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Bez završetka pregovora o ta dva bitna poglavlja ne može biti završen celokupni postupak pregovora EU sa Srbijom o članstvu.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA