Kusturica dao Vučiću ključeve Andrićgrada, dočekao ga i Dodik

Prvi potpredsednik Vlade Srbije je posle obilaska grada od kamena poručio da srpska istorija ne može da se razdvaja, bez obzira s koje je strane reke Drine neko rođen

  • 0

Lider naprednjaka i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić doputovao je oko podneva u Andrićgrad, u Višegradu, gde su ga dočekali domaćin tog grada od kamena, čuveni režiser Emir Kusturica i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Vučić je od domaćina Kusturice dobio ključ tog grada od kamena, a posle obilaska poručio da srpska istorija ne može da se razdvaja, bez obzira s koje je strane reke Drine neko rođen.

- Niko ne može da kaže da neko ko je rođen s jedne strane Drine pripada nekom drugom narodu i ta istorija ne može da se razdvaja. Pripadamo istom rodu, nikoga ne ugrožavamo, ni Bosnu i Hercegovinu. Poštujemo sve, a ovim želimo da pokažemo da ćemo čuvati našu tradiciju i duhovnost srpskog naroda i veličati njegove vrednosti - kazao je Vučić.

Andrićev institut je svečano otvoren na Vidovdan, 28. juna, tačno dve godine nakon početka izgradnje Andrićgrada. Tada je rečeno da će Andrićev institut biti novi centar srpske kulture, nauke i umetnosti, a njegov rad zajedno će finansirati vlade Srbije i Republike Srpske.

Idejni tvorac grada od kamena je Kusturica. Andrićgrad se nalazi na ušću Drine i Rzava, nadomak čuvene ćuprije Mehmed paše Sokolovića i posvećen je srpskom nobelovcu Ivi Andriću.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA