SRPSKI I RUSKI PATRIJARH: Vlast pod uticajem Zapada, Srbija da se okrene Rusiji!

- Crkva čini sve da svest srpskog rukovodstva veže za moćnu rusku istoriju, rusku crkvu - rekao je poglavar SPC u razgovoru sa ruskim patrijarhom Kirilom

  • 9

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej i patrijarh Ruske pravoslavne crkve (RPC) Kiril kritikovali su danas, u susretu u Moskvi, stav srpskog rukovodstva o Kosovu.

- Naše sadašnje rukovodstvo je pod priličnim uticajem Zapada. Crkva čini sve da njihovu svest veže za moćnu rusku istoriju, rusku crkvu - rekao je srpski patrijarh u susretu, u rezidenciji ruskog patrijarha.

Patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril uzvratio je da se slaže sa stavom poglavara SPC, Svetog arhijerejskog sabora i Svetog sinoda SPC o Kosovu.

- Mi sa žaljenjem konstatujemo da političko rukovodstvo Srbije nema snagu da bude principijelno. Smatramo da srpsko rukovodstvo treba da osluškuje stav SPC, a ne da ga ignoriše, tim pre javno - ukazao je ruski patrijarh.

Patrijarh Irinej je pozvao RPC i rusko rukovodstvo da pomognu "u očuvanju Kosova i Metohije".

- Molimo vas, i preko vas, državno rukovodstvo Rusije da nam pomognete da sačuvamo Kosovo i Metohiju - rekao je patrijarh Irinej u razgovoru sa patrijarhom RPC.

Patrijarh Kiril je kazao da RPC "bezrezervno podržava pravedan stav SPC" i da je to "zajednički stav".

Poglavar SPC se nalazi u zvaničnoj poseti Rusiji, na poziv poglavara RPC, i predvodi delegaciju SPC koja će učestvovati u obeležavanju 1025 godina krštavanja Rusije.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    17. jul 2013 | 16:30

    Највећи број коментара потиче од комуњара и њихове копилади који су задојени антисрпском идеологијом, па је нормално да су против цркве и свакога ко се залаже за Србију... Само чудан је критички став нашег патријарха према западу, јер управо су га они изабрали. На жалост, немају сви Срби амнезију "подобни".

  • C,c,c...

    17. jul 2013 | 13:07

    Nikad Eu,nikad Rusija... U se' i u svoje kljuse!

  • kiza

    17. jul 2013 | 12:44

    Ma da,da se okranemo Rusiji od koje ne dobismo ni evra pomoci od 2000-te koja nam uvaljuje preko NIS-a najlosije i najskuplje gorivo,koja nam NIKADA ali NIKADA nije pomogla kada nam je bilo najteza kao na primer 1999 i ajde sada da se preko nasih ledja suprostavljaju zapadu i SAD-u.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA