EKSKLUZIVNO: Ovo je Lazar Krstić, stručnjak s Jejla koji bi mogao biti novi ministar!

Kao novi ministar finansija pominje se Nišlija (29), koji je diplomirao na matematici, etici, ekonomiji i politici kao jedan od najboljih studenata. Ministarsko mesto prihvatio bi za samo 6.000 evra godišnje

  • 24

Dvadesetdevetogodišnji Nišlija Lazar Krstić, diplomac prestižnog američkog Univerziteta Jejl, po svemu sudeći, naslediće Mlađana Dinkića u fotelji ministra finansija.

Ova informacija već je stigla u Niš, gde žive roditelji srpskog genija, ali su za njegov uspeh saznali u Francuskoj, gde se nalaze na odmoru. Krstićevi profesori i prijatelji uopšte nisu iznenađeni odlukom Srbije da mu poveri tako odgovornu dužnost, jer, kako tvrde, uvek su znali da Lazara čeka svetla budućnost.

Budući ministar bivši je učenik niške gimnazije "Bora Stanković". Njegovog razrednog starešinu Vatroslavku Radovanović vest da je Krstiću ponuđena ministarska fotelja nije nimalo iznenadila.

- Oduvek sam znala da će Lazar daleko doterati. Kada sam čula da mu se nudi ministarsko mesto uopšte se nisam iznenadila, jer on to zaslužuje. Bio je vukovac, sjajan matematičar, stalno je nagrađivan, znala sam da je pred njim sjajna karijera. Međutim, iako je veoma predan učenju, nikada nije zanemarivao društveni život. Pre mesec dana je bio u Nišu, slavili smo desetogodišnjicu mature, a pre povratka u Ameriku je sa svojim drugovima otišao na more - kaže za Telegraf bivša razredna srpskog genijalca.

Krstićev kum Branislav Nedan takođe kaže da je od njega očekivao velike stvari.

- Doduše, mislio sam da će to biti kad bude malo stariji, međutim, kod njega je sve to išlo nekako ubrzano - iskren je Nedan.

Krstić je prvi put u Americi boravio 2001. godine kao učesnik "Serbian Youth Leadership" programa, koji je sponzorisala američka vlada. Upisao je Jejl University u septembru 2003. kao jedan od hiljadu studenata. Tokom prve dve godine školovanja, Lazar je osvojio četiri nagrade Departmana za matematiku, a Univerzitet ga je nagradio putovanjima u Mađarsku i Nemačku, gde se bavio ekonomskim naukama i učio nemački jezik, pored engleskog i francuskog, koje je već govorio.

Diplomirao je na matematici, etici, ekonomiji i politici kao jedan od najboljih studenata. Od 2003. paralelno sa studijama Lazar radi u administraciji univerzitetskog odeljenja za razvoj. U Americi je sa sa zemljacima osnovao i Asocijaciju evropskih studenata na Jejlu.

Interesantno je da je Lazar tokom studija u razgovoru s novinarima izražavao spremnost da se vrati u Srbiju i to za platu od samo šest hiljada evra godišnje. Isticao je da iako nije zadovoljan s onim što se dešava u njegovoj domovini, ali na Srbiju nije ozlojeđen, iako mu je ukinula stipendiju čim se upisao na Jejl.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milovan

    10. avgust 2013 | 19:06

    Ne moze neko od 29 godina da bude ministar finansija! Mora mnogo sedih u glavi da dobije da bi nesto znao. Za ucenje svaka cast!

  • Iskustvo

    10. avgust 2013 | 19:28

    Pa ovi sto imaju sede nisu se bas pokazali. Napred druze, ti imas sve sto je potrebno - mladost, entuzijazam, znanje. A kombinacija matematike, ekonomije i etike ne postoji u celoj Srbiji. Dobrodosao nazad, imas moj glas!!!

  • petar

    10. avgust 2013 | 19:06

    6000e godišnje nije velika plata (57000 din mesečno). Moje drugovi koji rade u oblasti informatike zarađuju i više godišnje, čak i duplo. Ako je sposoban, neka mu daju više, samo da uradi šta treba. Trebaju nam ovakvi ljudi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA