Bivši telohranitelj Đinđića tuži državu

Zbog ranjavanja u atentatu 2003.godine traži 20 miliona dinara odštete usled "fizičkih i psihičkih oštećenja"

  • 0
Milan Veruović

Milan Veruović, bivši šef obezbeđenja premijera Zorana Đinđića, tužio je državu zbog ranjavanja u atentatu od 12. marta 2003. i traži od države 20 miliona dinara.

Kako piše Danas, on je pokrenuo postupak za naknadu štete zbog fizičkih i psihičkih oštećenja, jer je nakon atentata imao šest operacija zbog povreda u napadu.

Veruović je tužio državu, jer je u MUP-u Srbije tada bio zaposlen Zvezdan Jovanović (46), nekadašnji pomoćnik komandanta Jedinice za specijalne operacije i neposredni izvršilac atentata. Jovanović je u Specijalnom sudu osuđen na 40 godina zatvora i nalazi se na izdržavanju kazne.

Zvezdan Jovanović je na Đinđića pucao s prozora zgrade u Gepratovoj ulici broj 14. Ispalio je dva hica iz puške "hekler i koh G3", a prvi metak pogodio je Đinđića u grudi, dok je drugi pogodio Veruovića u stomak i zatim, rasprsnuvši se o zgradu, premijeru naneo ranu na desnoj butini. Veruović je zadobio teške telesne povrede, jer mu je metak oštetio i desnu preponu.

Veruović je posle lečenja nastavio da radi u MUP-u Srbije, a danas radi kao saradnik za bezbednost u Ministarstvu spoljnih poslova i održava kontakte sa nadležnim institucijama na pitanjima bezbednosti.

Porodica ubijenog premijera još nije tražila odštetu za njegovo ubistvo, iako na to ima zakonsko pravo.

Ovo nije prvi slučaj da se država tuži zbog povreda koje su izazvane delovanjem njenih zaposlenih. Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković tužio je državu i dobio odštetu od 19 miliona dinara, zbog pokušaja ubistva u Budvi i atentata na Ibarskoj magistrali.

(Telegraf.rs / Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA