STROS KAN: Ovde sam jer volim Srbiju, radiću tri meseca besplatno! (FOTO)

Bviši generalni direktor MMF-a je rekao da neće biti lako rešiti ekonomske probleme Srbije, s obzirom na to da je globalna ekonomija u lošem stanju, ali je dodao da to nije nemoguć zadatak

  • 57

Nakon sastanka sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandarom Vučićem, bviši generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros Kan rekao je da je srećan što se nalazi u Srbiji i što ima priliku da pomogne građanima naše zemlje.

On je naglasio da to neće biti lako s obzirom na to da je globalna ekonomija u lošem stanju, ali da to nije nemoguće.

Stros-Kan je potvrdio da će prva tri meseca raditi "pro bono" i konstatovao je da se Srbija suočava sa problemima kao i sve druge zemlje sveta, ali da je uveren da će na kraju biti postingnut uspeh.

- Postoje ozbiljni problemi koji treba da se reše i trenutno u Evropi ne postoji nijedna zemlja koja nema nijedan problem - rekao je Stros Kan.

On je rekao da je svestan da situacija nije laka, da je upoznat sa nezaposlenošću i finansijskom situacijom građana, ali da su to problemi koji postoje i u drugim zemljama, te da mu ta situacija nije nepoznata.

-I moj tim i ja imamo dovoljno iskustva da vidimo šta da se radi u određenim uslovima - rekao je Stros Kan.

Mi moramo da radimo sa vladom i videćemo koji savet možemo da damo - dodao je on, i napomenuo da on i njegov tim ne donose odluke, već savetuju, što nije lako, ali da nije lako ni biti u vladi koja donosi odluke.

- Ja znam da je deficit veoma veliki i da on raste, to je i zbog globalne privrede, ali i zbog situacije u Srbiji, i ja još ne znam koje ću mere preduzeti. Prvo moram da se upoznam sa situacijom u zemlji, sa situacijom sa kojom se ljudi svakodnevno susreću i tada ću znati koje mere treba da preduzmem - rekao je bviši generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda. On je naglasio i da je Vlada ta koja treba da donese odluke.

Na pitanje da li bi se radije odlučio na koncept štednje ili koncept potrošnje Stros Kan je rekao da neće reći da li je za jedan ili drugi koncept jer to sve zavisi od okolnosti. "Trošenje je nalik gašenju požara koji je zahvatio kuću. Vi morate mnogo vode da potrošite da biste ugasili vatru, ali posle morate i tu vodu da pokupite".

Na pitanje zašto je došao u našu zemlju, Stros Kan je odgovorio: "Ovde sam jer volim Srbiju", a zatim i precizirao da je to bila ideja vlasnika agencije koju je Vlada Srbije unajmila - Vladimira Molova i da je on tu ideju sa zadovoljstvom prihvatio.

Bviši generalni direktor MMF-a je najavio da će prve konkretne savete Vladi Srbije kroz nekoliko meseci, istakavši da nema čarobnog štapića i da se rezultati ne mogu očekivati veoma brzo.

- Imate dobar politički tim, vicepremijer Aleksandar Vučić i ministri finansija i privrede uveren sam da će biti u stanju da donesu prave odluke. Ja i moj tim ćemo pokusaati da pripremimo savete i da ih učinimo što efektivnijim, ali biće potrebno vremena za oporavak - rekao je Stros Kan.

(D. Z. / M.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NenaTOM

    17. septembar 2013 | 12:46

    da su se i ranije preuzele neke nepopularne mere, bili bi u mnogo boljem stanju, al verujem da uz saradnju s ovakvim strucnjakom ce se dokazati da nismo zakasnili i da treba nastaviti s planom koji imaju Aleksandar Vucic i novi ministri kako bi ekonomski oporavili Srbiju. Podrzavam odlucnost da se u tome uspe.

  • Homer

    17. septembar 2013 | 13:16

    Najbitnije je sto ce u ministarstva dodju strucni i pre svega posteni ljudi, dosta nam je strucnjaka koji su poslove obavljali iskljucivo u svom interesu. Nemam nista protiv i da stranci preuzmu odredjene poslove u ministarstvima, jer ocigledno da do sada nismo umeli sami da vodimo racuna o sebi!

  • Kubura123

    17. septembar 2013 | 13:00

    E Vucicu gde bas njega nadje. On ce vise da ganja sekretarice nego da nam pomogne!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA