EU USLOVLJAVA: Srbija da dozvoli uvoz genetski modifikovane hrane!

"Zakone o GMO treba što pre uskladiti sa regulativom EU", piše u godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije

  • 18

Srbija treba da što pre izmeni zakone o genetski modifikovanim organima (GMO) kako bi mogla da pristupi Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), kaže se u godišnjem izveštaju Evropske komisije koji je u okviru paketa o proširenju danas predstavljen u Briselu.

"Zakone o GMO treba što pre uskladiti sa regulativom EU", stoji u godišnjem izveštaju o napretku Srbije, uz napomenu da je to neophodan uslov za stupanje u STO.

U Srbiji je na snazi zabrana uzgajanja i prodaja GMO, što uključuje genetski modifikovanu soju, kukuruz i niz drugih prehrambrenih artikala.

Slična zabrana je do pre nekoliko godina važila i u EU, ali je uklonjena nakon dugog spora sa velikim izvoznicima GMO, Sjedinjenim Državama i Kanadom, koji su pred specijalnim panelom STO optužili EU da krši pravila o slobodnoj trgovini.

S obzirom da u naučnim krugovima još traje rasprava o dugoročnim efektima GMO po ljudsko zdravlje i okolinu, EU je dozvolila uvoz ovih proizvoda, ali pod uslovom da prođu kroz stroge kontrole i da budu jasno obeleženi.

STO ima 157 članica, od kojih većina na različite načine regulišu proizvodnju i prodaju GMO, ali ni u jednoj ne važi potpuna zabrana.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Bojan

    16. oktobar 2013 | 13:15

    NE.

  • nezadovoljština

    16. oktobar 2013 | 13:18

    Ako sad kažem šta mislim - uhapsiće me

  • Miloseviceva

    16. oktobar 2013 | 13:47

    Ok, ceo svet papreno placa organsku hranu, a mi, koji je imamo, radi "napretka" moramo da pocnemo da koristimo to djubre?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA