Rumunija blokira kandidaturu Srbije?

Rumuni uslovljavaju status kandidata preduzimanjem konkretnih mera za poboljšanje položaja vlaške manjine

  • 3

Rumunija je rešena da spreči Srbiju da dobije status kandidata ukoliko se hitno ne preduzmu konkretne mere za poboljšanje položaja vlaške manjine, saznaje "Danas".

Najviši srpski zvaničnici dobili su ovu vest diplomatskim kanalima iz Bukurešta koji minut pred dolazak šefa nemačke diplomatije Gida Vestervelea u Beograd, piše list "Danas".

- Rumuni su najavili blokadu kandidature zbog vlaškog pitanja. To je bacilo debelu senku pred ionako vrlo teške razgovore s Vesterveleom o statusu kandidata - rekli su sagovornici "Danasa", najavljujući da će odmah stupiti u intenzivnu komunikaciju s inače prijateljski nastrojenom Rumunijom, jednom od pet članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

(Telegraf.rs / izvor: Danas)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vox populi

    25. februar 2012 | 08:31

    Da li neko od srba zna istoriju vlaha, da li neko zna da onda kada je srbin ratovao protiv turskog srbina, vlah je bio na njegovoj strani. Tacnije, veliki srpski junak Marko kraljevic je bio turski vazal, a ubio ga je vlaski vojvoda Mircea. Sama je igra reci rumun ili vlah, Rumunija je poput Jugoslavije, moldavci, vlasi, besarabljani..., vlasi su u Srbiju mnogo pre srba dosli, Srbima je ukraden identitet u Jugoslaviji, ali srbi jos od kralja Petra sistematski unistavaju vlasku crkvu i jezik. Gospodo, to sto vlasi imaju para samo zbog toga je sto su ostavili svoju zivotnu snagu u dijaspori,vecina njih se vrati ovde pred smrt. Najveci je problem ne u vlasti nego u samom srpskom i vlaskom narodu, zbog neinformisanosti. jedino sto istorija uci nas o vlasima je to da su bili nomadi koji su cuvali ovce, o srpskom herojstvu svi znamo.

  • Roman

    24. februar 2012 | 11:46

    Ko šta traži zo i dobije. Ako je Srbija temlja prava onda bi isti zakoni trebali da se sprovode na teritoriji cele Srbije i da važe za sve. Nemože nešto da važi za mađare, hrvate, albance i rome a da za vlahe-rumune to nevaži...

  • bratBing

    23. februar 2012 | 23:35

    to se kaze, ''na sirotinju i zec dize kurac''

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA