STRAH ZA ŽIVOT UTICAO NA IZBORE: Srbima sa severa KiM pretili kriminalci

Slabu izlaznost na lokalne izbore Srba sa severa Kosova političari ne tumače kao bojkot države, već kao strah glasača za svoju bezbednost. Takođe, jedan broj građana nije shvatio ozbiljnost ovih izbora, smatraju političari i analitičari

  • 3

Pored incidenta u Kosovskoj Mitrovici, lokalne izbore na severu Kosova pratila je i slaba izlaznost Srba iz tog dela pokrajne. Dok jedan deo političke javnosti veruje da je takva izlaznost posledica zastrašivanja koja su vršena mesecima ranije, većina ih je saglasna u tome da deo Srba nije shvatio ozbiljnost ovih izbora. 

Kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice na listi GI Srpska Krstimir Pantić ne slaže se sa kvalifikacijom da "građani na severu pokrajine nisu poslušali svoju vladu u Beogradu".

- Volja građana za izlazak na izbore je postojala, ali nisu bili ispunjeni elementarni uslovi da Srbi izađu na birališta, međunarodna zajednica nije do kraja ispunila Briselski sporazum u onom obliku u kome je dogovoren, izborni materijal nije bio statusno neutralan, građanima nisu bili obezbeđeni uslovi za slobodno i demokratsko izražavanje volje - rekao je Pantić.

On je dodao da je u izbornom danu bilo brojnih primera "gde su tzv. "bojkotaši" u prisustvu pripadnika Euleksa i Kosovske policije pretili, vređali, pa čak i fizički napadali građane koji su izlazili da glasaju, kada je postalo jasno da će u popodnevnim satima, prema ustaljenoj praksi, izlaznost građana biti mnogo brojnija, desilo se ono što smo predviđali, napadnuta su biračka mesta u OŠ "Sveti Sava", razbijene su biračke kutije, za koje je optužena Vlada RS iako svi znaju ko su počinioci ovog sramnog napada na građane i na državu Srbiju".

Šef poslaničkog kluba SNS-a Zoran Babić sličnog je mišljenja i veruje da birači sa severa pokrajne nisu izlazili na birališta upravo iz straha za svoju bezbednost.

- Ja bih rekao da su Srbi na severu Kosova, naročito u Kosovskoj Mitrovici, zastrašeni i uplašeni kriminalnim radnjama onih koji ne brinu o bezbednosti naroda već samo o tome da zaštite lične interese. Ti ljudi žive u veoma teškom okruženju i godinama brinu kada izađu na polje da rade, kada izvedu decu u školu... Kako biste se vi osećali da vam se na sve to dodatno preti? - kaže Babić.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun navodi da je pored kampanje koju je vodila Priština i te kako jak uticaj imao i bojkot partijskih struktura koje su koristili netačne informacije, "tvrdile da je to kraj, da će deca učiti po albanskim, a ne srpskim udžbenicima".

- Bilo je prisutno i fizičko i mentalno zastrašivanje. Jedan deo birača nije izašao na glasanje iz bojkota, jedan deo zbog straha, a jedan deo nije shvatio važnost i ozbiljnost ovih izbora - kaže Drecun, i dodaje:

"Oni koji su bili za bojkot trebalo je da se zapitaju šta ako Kosovo uzme vlast u severnoj Mitrovici? Šta bi onda radili? Da li bi se sukobljavali ili bi došli ispred vlade da protestuju?"

Politički analitičar Dušan Janjić kaže da je i pre izbora bilo jasno "da ne postoje uslovi za fer izbore, kao i da je bio prisutan preveliki strah među narodom". Ono što je za Janjića jedno od važnijih pitanja jeste: "Ko je doneo odluku da OEBS zatvara biračka mesta i tamo gde nije bilo nereda, niti ikakvih pretnji, kao na primer u Leposaviću ili Zubinom Potoku?"

- KFOR je mogao i ranije da deluje, ali je sama vlada Hašima Tačija odlučila da ne reaguje da bi videli koliko snažnog partnera imaju s druge strane - smatra Janjić.

Uhapšen zbog ometanja izbornog procesa

Regionalni šef Operative Kosovske policije sever Željko Bojić potvrdio je za Telegraf da je u jutarnjim časovima priveden P. G. (36).

- Ovom licu je određen policijski pritvor u trajanju od 48 sati pod sumnjom da je počinio krivično delo pretnje i ometanje procesa glasanja - rekao je Bojić.

On je dodao da privedeno lice nije sa teritorije Kosova.

(M. B. / S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Datch

    4. novembar 2013 | 17:27

    Svako zna da je glasanje na ovim izborima direktno priznavanje nezavisnog Kosova od samih Srba. Medjutim, to je opet ok dok Srbija ne stavi svoj potpis na papiru. Ovi izbori jesu bitni za buducnost srpskog bica na Kosovo. Jednom priznata od medjunarodne zajednice ZSO ce moci da deluje na zastiti nasih gradjana, spomenika itd sa srbijom u zaledjini. Ovako ceo sistem je u rasulu, bez organizacije sto otezava koordinaciju izmedju Srbije I Kosovskih Srba

  • Poštar

    4. novembar 2013 | 18:09

    Takođe je interesantno šta radi Osmani u Beogradu toliko dugo.

  • русија

    5. novembar 2013 | 05:58

    какви црни избори ??? зашто се патриоте називају криминалцима

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA